Aan elektrische en andere alternatief-aangedreven auto’s werden er echter bijna een derde meer verkocht. Bij diesel daarentegen daalde de afzet met bijna 15 procent waardoor het marktaandeel is gezakt naar 42,5 procent vergeleken met 47,5 procent een jaar geleden.

Dankzij enkele goede maanden aan het begin van het jaar blijft de daling van de totale markt over de eerste jaarhelft voorlopig nog beperkt tot net één procent. De Society of Motor Manufacturers and Traders is ook blij dat de daling in juni een stuk minder was dan in de twee voorafgaande maanden. De SMMT moet echter wel constateren dat de vraag bij particuliere kopers nog wat sterker inzakt dan bij het bedrijfsleven. Directeur Mike Hawes: "Zoals we al verwacht hadden zakken de autoverkopen na vijf jaren met solide groei nu in. De cijfers zijn echter nog altijd goed en de eerste jaarhelft was ook het op één na beste uit de geschiedenis. Als het vertrouwen bij de consument en de bedrijven op peil blijft, dan voorzien we dit niveau ook de rest van het jaar vast te kunnen houden."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding