Mei en juni deden het vooral goed met een toename van rond de 15 procent. De Russische autoverkopen zijn daarmee ook voor het eerst in tijden vier maanden achter elkaar hoger uitgekomen dan een jaar eerder. Omdat de economie nu duidelijk aantrekt en de werkloosheid ook al acht maanden achter elkaar is gedaald, wordt verwacht dat de positieve lijn ook de rest van het jaar door zal gaan.

Grootste profiteur is marktleider Lada dat dankzij enkele nieuwe modellen in de eerste zes maanden met 140.231 stuks bijna dertien procent meer auto’s wist af te zetten. Lada komt daarmee op een marktaandeel van 19,5 procent. Toch heeft het Russische merk, dat grotendeels in handen is van Renault/Nissan, eerder deze week laten weten dat het 8.000 werknemers wil ontslaan om de financiële positie op te vijzelen. Lada is overigens niet het best verkochte model, die eer moet het thuismerk overlaten aan Kia met de Rio. Dankzij dat succes is Kia op de Russische markt nu nummer twee, gevolgd door zustermerk Hyundai , Renault, Toyota en Volkswagen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding