Dat is bijna twee procent minder dan een jaar eerder. In de maand juni duikelde de productie opeens met bijna twaalf procent naar net 42.800 auto’s. De Nissan-fabriek lijkt daarmee de belangrijkste verantwoordelijke voor de daling van de Britse autoproductie waarover de koepel SMMT gisteren rapporteerde.

Wereldwijd ging de productie van Nissan over de eerste jaarhelft gezien wel met bijna zeven procent omhoog naar 2.887.300 stuks. In juni liep de groei echter terug naar twee procent. De 497.879 gebouwde auto’s betekenden wel een nieuw record voor die maand. Behalve Sunderland draait ook de productie van Nissans in Spanje op lagere toeren. Die fabriek leverde in juni niet meer dan 9.472 Nissans af, dat is bijna 22 procent minder dan een jaar eerder. Over de eerste zes maanden leverde de Spaanse fabriek daarmee bijna tien procent in. Daarnaast bouwde Nissan in juni ook 10,5 procent minder auto’s in de Verenigde Staten. De autoproductie in thuisland Japan ging echter met 17 procent omhoog. Van elke vijf nieuwe Nissans wordt er daarmee één in een Japanse fabriek gebouwd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding