2017 wordt schraal jaar voor merkdealer

Onafhankelijk kennisbureau AUMACON heeft de marktprognose voor dit jaar neerwaarts aangepast. Vanaf nu wordt voor het lopen de jaar uitgegaan van 410 duizend nieuwe personenauto’s in Nederland. Dat zou na het historisch lage aantal van 2016 (383 duizend stuks) andermaal een tegenvaller zijn voor de autodealers. Ter oriëntatie: het gemiddeld jaaraantal in de afgelopen tien jaren staat op 457 duizend stuks.

Volgens directeur Clem Dickmann komen met name de particuliere aankopen dit jaar niet op gang. "Deels is dit te verklaren door de opkomst van private lease, maar de opkomst daarvan compenseert het verlies aan kopende klanten niet geheel. Daarnaast is er onder particulieren een uitwijk naar occasions gaande. Dat de autoverkopen dit jaar nog wat stijgen is dan ook uitsluitend te danken aan de zakelijke markt. Vooral de afzet van lease- en verhuurauto’s klimt dit jaar met dubbele cijfers."


AUMACON signaleert verder een verminderde belangstelling voor dieselauto’s en hybride-auto’s. Voor die laatste categorie wordt zelfs een terugval van ruim een derde verwacht. Er zijn echter ook groeiende segmenten. Met name extreem luxe en dure auto’s gaan grif van de hand. Daarnaast spreekt vooral de medium SUV (Capture, Tiguan) steeds meer consumenten aan.

Het volledige prognose-overzicht is te vinden op carmonitor.nl

2017 wordt schraal jaar voor merkdealer - Automobielmanagement.nl

2017 wordt schraal jaar voor merkdealer

Onafhankelijk kennisbureau AUMACON heeft de marktprognose voor dit jaar neerwaarts aangepast. Vanaf nu wordt voor het lopen de jaar uitgegaan van 410 duizend nieuwe personenauto’s in Nederland. Dat zou na het historisch lage aantal van 2016 (383 duizend stuks) andermaal een tegenvaller zijn voor de autodealers. Ter oriëntatie: het gemiddeld jaaraantal in de afgelopen tien jaren staat op 457 duizend stuks.

Volgens directeur Clem Dickmann komen met name de particuliere aankopen dit jaar niet op gang. "Deels is dit te verklaren door de opkomst van private lease, maar de opkomst daarvan compenseert het verlies aan kopende klanten niet geheel. Daarnaast is er onder particulieren een uitwijk naar occasions gaande. Dat de autoverkopen dit jaar nog wat stijgen is dan ook uitsluitend te danken aan de zakelijke markt. Vooral de afzet van lease- en verhuurauto’s klimt dit jaar met dubbele cijfers."


AUMACON signaleert verder een verminderde belangstelling voor dieselauto’s en hybride-auto’s. Voor die laatste categorie wordt zelfs een terugval van ruim een derde verwacht. Er zijn echter ook groeiende segmenten. Met name extreem luxe en dure auto’s gaan grif van de hand. Daarnaast spreekt vooral de medium SUV (Capture, Tiguan) steeds meer consumenten aan.

Het volledige prognose-overzicht is te vinden op carmonitor.nl