In augustus werden in Groot-Brittannië met 76.473 exemplaren ruim zes procent minder personenauto’s verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijft echter nog wel de op twee na beste maand augustus in tien jaar tijd. Over de eerste acht maanden komt de Britse automarkt nu bijna 2,5 procent lager uit.

Het aandeel diesel is bij de Britten inmiddels gedaald tot 39,6 procent terwijl dat vorig jaar augustus nog 47,2 procent was. Elektrische auto’s en die met andere alternatieve aandrijvingsbronnen namen afgelopen maand 5,2 procent voor hun rekening vergeleken met 3,1 procent vorig jaar zomer.

De Society of Motor Manufacturers and Drivers denkt dat veel autokopers even wachten tot september omdat dan een nieuwe reeks kentekens begint, dit keer met het cijfer 67. In Groot-Brittannië wordt elk half jaar begonnen met een nieuw nummer, in maart met het jaartal – dus 17 – en in september met dat jaartal plus 50. Directeur Mike Hawes van de SMMT: "Augustus is altijd een rustige maand voor de automarkt. Met de 67-kentekens en een reeks nieuwe modellen verwachten we toch dat we het historische hoge niveau nog een tijd vast kunnen houden."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding