In juli was al sprake van een toename met 5,5 procent, meldt de branchevereniging Passenger Car Association PCA. Door de zwakke eerste jaarhelft blijft de groei over de eerste acht maanden nog beperkt tot 1,2 procent.

De groei van de afgelopen maand is de op één na sterkste dit jaar. Februari zag een toename met negen procent maar dat kwam voor een flink deel door het verschuiven van aankopen vanwege het Chinese nieuwjaar. Tot de best presterende merken behoren General Motors dat al eerder over augustus 12,5 hogere verkopen meldde en Audi dat een plus van 10 procent kon noteren.

Verder heeft de Chinese regering laten doorschemeren dat het net als een reeks Europese landen de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor op den duur wil verbieden. Volgens onderminister voor industrie Xin Guobin laat de regering onderzoeken welke tijdschema mogelijk is om nieuwe diesel- en benzineauto’s in de ban te doen. Guobin wil echter zelf nog geen jaartal noemen. Beijing heeft wel al verplichte quota ingesteld voor het aandeel elektrisch in de autoverkopen, die begin 2018 in gaan. China is mede door stimuleringsmaatregelen nu al de grootste markt voor elektrische auto’s ter wereld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding