General Motors verkocht in de net afgelopen maand 16 procent meer auto’s dan een jaar geleden terwijl Chrysler een groei van 14 procent meldt. Ford doet het meer bescheiden maar komt nog altijd met een plus van 3,4 procent uit de bus.

De Amerikaanse autokoper kijkt vooral naar grotere modellen, ongeacht het hogere brandstofverbruik. "We zagen een ongelofelijke vraag naar onze trucks en SUV’s. Van de F-series pick-up werden er 87.000 verkocht terwijl de SUV’s een nieuw verkooprecord neerzetten," aldus Ford in het maandbericht. Collega Mustafa Mohatarem, hoofdeconoom van General Motors, voegt daar aan toe: "Maart was een buitengewone maand voor ons. De consument houdt de Amerikaanse economie aan de groei en houdt ook de automarkt erg gezond. We zien ook dat bedrijven profiteren van de belastinghervormingen om hun autovloot te vernieuwen."

Milieumaatregelen

Maandag kondigde de regering van president Trump aan dat ze de door voorganger Obama uitgevaardigde regels voor een lager brandstofverbruik van tafel zou vegen. "Die doelen komen niet overeen met de werkelijkheid, inclusief de werkelijkheid van de voorkeur van de consument voor trucks en SUV’s."