Vooral de 812 Superfast en de Ferrari Portofino lopen als een trein terwijl de 488-reeks op ongeveer hetzelfde niveau blijft als een jaar geleden. In Europa verkocht het Italiaanse merk ruim elf procent meer auto’s maar in China en omstreken en in Noord- en Zuid-Amerika bleef de groei hangen op resp. een kleine zeven en vijf procent. Ferrari meldt verder dat het minder motoren verkocht aan Maserati door de daling van de verkopen bij dat merk dat in tegenstelling tot Ferrari zelf voorlopig nog tot Fiat Chrysler Automobiles (FCA) behoort.

Verder daalden de kosten licht doordat er minder werd uitgegeven aan F1-activiteiten. Ferrari slaagde er tevens in de schuldenlast terug te dringen van 473 miljoen euro aan het begin van dit jaar tot 342 miljoen eind september. Over heel 2018 denkt de sportwagenfabrikant ruim boven de 9.000 verkochte automobielen uit te komen waarvan 4.000 in Europa en 3.000 in de Amerika’s.