Het driemanschap is daarmee groter dan de Volkswagen Groep want die verkocht zoals eerder gemeld weliswaar 10.834.000 voertuigen maar daar zaten 233.000 vrachtwagens van MAN en Scania in. Toyota maakte vrijdag bekend dat het afgelopen jaar 10.594.000 voertuigen heeft verkocht, inclusief 204.000 vrachtwagens van het merk Hino, waarmee het zich stevig op de derde plaats nestelt.

Bij Renault, Nissan en Mitsubishi lagen de verkopen 1,4 procent hoger dan in 2017. Groupe Renault kwam inclusief Dacia 3,2 procent hoger uit, Nissan was 2,8 procent lager terwijl Mitsubishi 18,3 procent meer auto’s wist te verkopen. Binnen de groep is Nissan nog altijd veruit de grootste met ruim 5,65 miljoen verkochte auto’s, op afstand gevolgd door Renault met bijna 3,9 miljoen en Mitsubishi met ruim 1,2 miljoen. Van alle verkochte eenheden waren rond de twee miljoen bestelwagens terwijl de afzet van elektrische auto’s met 34 procent toenam. Steeds meer van de verkochte auto’s zijn gebaseerd op de Common Module Family CMF architectuur, één van de pijlers onder het plan om in 2022 miljarden te besparen.

Bij Toyota kwam het totaal aantal verkochte voertuigen twee procent lager uit dan in 2017, de eerste daling in twee jaar tijd. Daarvan komen 848.000 exemplaren voor rekening van dochterbedrijf Daihatsu en een niet vermeld aantal van Lexus. Bij Toyota zelf liep de productie in de laatste maand van het jaar met een kleine vijf procent terug terwijl de jaarproductie voor het eerst in zeven jaar eveneens lager uitkwam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding