Nederland staat met dat aantal EV’s op de derde plaats in Europa na Duitsland met 36.216 exemplaren en Frankrijk met 31.095 stuks, blijkt uit cijfers van autokoepel Acea.

In totaal werden er in Europa vorig jaar 201.284 batterij-aangedreven auto’s verkocht, ongeveer de helft meer dan in 2017. De sterkste groei zit in de kleine Baltische Staten en Slowakije. Ook Italië deed het prima met een toename van bijna 150 procent. In landen als België, Frankrijk of Groot-Brittannië werden echter hooguit enkele tientallen procenten meer EV’s verkocht dan een jaar eerder. Verder meldt Acea dat de verkopen van plug-in hybride personenauto’s voor het eerst in drie jaar tijd weer wat terug liepen. Ook de vraag naar auto’s op LPG en natuurlijk gas lag op een lager niveau.

Wat de belangrijkere aandrijvingen betreft daalde het aantal diesel bij alle nieuw-verkochte personenwagens in Europa naar bijna 36 procent. Een jaar eerder kwam dat aandeel nog op 44 procent. Dat kwam grotendeels ten goede aan benzine want dat wist het marktaandeel op te voeren van 50,3 naar 56,7 procent. Nog altijd niet meer dan twee procent van de hele Europese nieuwmarkt was vorig jaar oplaadbaar elektrisch, zoals Acea het omschrijft.