Marktaandeel EV-verkoop Noorwegen naar bijna 60 procent

Het marktaandeel van elektrische auto’s op de nieuwmarkt is in Noorwegen vorige maand gestegen naar 58,3 procent, veruit het hoogste percentage in de wereld.

Marktaandeel EV-verkoop Noorwegen naar bijna 60 procent

EV’s kregen afgelopen maand in het Scandinavische land een extra oppepper door de op gang gekomen afleveringen van de Tesla Model 3 en ook van de Audi e-tron. Tesla voert al geruime tijd de lijst van meest verkochte personenauto’s in Noorwegen aan en heeft die positie met de Model 3 verder kunnen versterken.

Over heel 2018 kwam het aandeel EV’s in Noorwegen al uit op ruim 31 procent vergeleken met net 20 procent het voorafgaande jaar. De Noorse vereniging voor e-automobiliteit voorspelt dat EV’s dit jaar zeker de helft van alle verkochte nieuwe auto’s voor hun rekening zullen nemen. Dat sluit dan aan bij het streven van de Noorse regering om in 2025 auto’s met verbrandingsmotoren in de ban te doen.

Toch lijkt dat doel in gevaar te komen door een gebrek aan voldoende elektrische modellen, vooral grotere zakenauto’s. ‘’Er is een buitengewoon grote vraag en voor veel modellen gelden erg lange wachttijden, vooral voor grotere auto’s met een groter bereik,’’ zegt Petter Haugneland van de associatie voor e-automobiliteit. Dealers in Oslo melden in dat verband zelfs wachttijden tot twee jaar. De organisatie vreest dat een aantal autofabrikanten de lancering van nieuwe e-auto’s even heeft uitgesteld om beter in te kunnen spelen op de strengere emissie-eisen die vanaf 2020 in Europa gaan gelden. Een voorbeeld is Volkswagen waar de eerste volledig op elektrische auto’s ingestelde fabriek, die in Zwickau, pas eind dit jaar op volle capaciteit kan gaan draaien.

Marktaandeel EV-verkoop Noorwegen naar bijna 60 procent - Automobielmanagement.nl

Marktaandeel EV-verkoop Noorwegen naar bijna 60 procent

Het marktaandeel van elektrische auto’s op de nieuwmarkt is in Noorwegen vorige maand gestegen naar 58,3 procent, veruit het hoogste percentage in de wereld.

Marktaandeel EV-verkoop Noorwegen naar bijna 60 procent

EV’s kregen afgelopen maand in het Scandinavische land een extra oppepper door de op gang gekomen afleveringen van de Tesla Model 3 en ook van de Audi e-tron. Tesla voert al geruime tijd de lijst van meest verkochte personenauto’s in Noorwegen aan en heeft die positie met de Model 3 verder kunnen versterken.

Over heel 2018 kwam het aandeel EV’s in Noorwegen al uit op ruim 31 procent vergeleken met net 20 procent het voorafgaande jaar. De Noorse vereniging voor e-automobiliteit voorspelt dat EV’s dit jaar zeker de helft van alle verkochte nieuwe auto’s voor hun rekening zullen nemen. Dat sluit dan aan bij het streven van de Noorse regering om in 2025 auto’s met verbrandingsmotoren in de ban te doen.

Toch lijkt dat doel in gevaar te komen door een gebrek aan voldoende elektrische modellen, vooral grotere zakenauto’s. ‘’Er is een buitengewoon grote vraag en voor veel modellen gelden erg lange wachttijden, vooral voor grotere auto’s met een groter bereik,’’ zegt Petter Haugneland van de associatie voor e-automobiliteit. Dealers in Oslo melden in dat verband zelfs wachttijden tot twee jaar. De organisatie vreest dat een aantal autofabrikanten de lancering van nieuwe e-auto’s even heeft uitgesteld om beter in te kunnen spelen op de strengere emissie-eisen die vanaf 2020 in Europa gaan gelden. Een voorbeeld is Volkswagen waar de eerste volledig op elektrische auto’s ingestelde fabriek, die in Zwickau, pas eind dit jaar op volle capaciteit kan gaan draaien.