Truckverkoop plust 12% in eerste helft 2019

De verkoop van vrachtwagens in Nederland was in de eerste helft van dit jaar fors hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal verkochte bestelwagens pluste, zij het slechts minimaal. Dat blijkt uit cijfers van Rai Vereniging. Bij de bestelwagens lijken de alternatieve brandstoffen in opmars.

Natuur & Milieu biedt oplossingen voor elektrisch vrachtverkeer in de stad

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 10.563 vrachtwagens verkocht. Dat was 12% meer dan in de eerste helft van vorig jaar, toen de teller bleef steken op 9.401 stuks. Vooral in januari en juni waren de verkopen flink hoger dan in 2018.

Top vijf

Niet verrassend was DAF het populairste merk de afgelopen tijd. De top vijf bestaat uit:

 1. DAF
 2. Scania
 3. Volvo
 4. Mercedes
 5. MAN

Deze top vijf is gebaseerd op de verkoopaantallen van januari tot en met mei. Van juni zijn nog geen cijfers over de verkopen per merk.

Bestelwagens

Ook bij bestelwagens stegen de verkoopcijfers. Het gaat hierbij echter om een veel bescheidenere toename, van slechts 0,5%. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 44.179 voertuigen verkocht, tegenover 43.952 in dezelfde periode vorig jaar.

Bij de bestelwagens is Volkswagen het meest verkochte merk, gevolgd door Mercedes. De top vijf ziet er als volgt uit:

 1. Volkswagen
 2. Mercedes
 3. Ford
 4. Renault
 5. Peugeot

Ook deze top vijf is gebaseerd op verkoopaantallen van januari tot en met mei.

Elektrisch en cng

Uit de cijfers van Rai Vereniging blijkt ook dat de alternatieve brandstoffen in opmars zijn bij bestelwagens. In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 682 bestelauto’s verkocht die volledig elektrisch rijden of op cng (aardgas onder druk). Dat waren er in dezelfde periode vorig jaar nog 633.

Opvallend daarbij is dat de stijging uitsluitend voor rekening komt van het elektrische segment. De verkopen verdubbelden bijna, van 303 vorig jaar naar 580 dit jaar. Het aantal verkochte cng-voertuigen kelderde, van 330 vorig jaar naar 102 dit jaar. De verkoopaantallen van voertuigen op andere duurzame alternatieven, bijvoorbeeld waterstof, zijn te verwaarlozen.

Hoewel het elektrische bestelwagensegment in de lift zit, blijft het aandeel alternatieve brandstoffen in de totale verkopen beperkt. Slechts tussen de 1 en 2% van de nieuwe bestelwagens rijdt niet op fossiele aandrijving. Cijfers over de verkopen van vrachtwagens op alternatieve brandstoffen zijn niet beschikbaar.

Truckverkoop plust 12% in eerste helft 2019 - Automobielmanagement.nl

Truckverkoop plust 12% in eerste helft 2019

De verkoop van vrachtwagens in Nederland was in de eerste helft van dit jaar fors hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal verkochte bestelwagens pluste, zij het slechts minimaal. Dat blijkt uit cijfers van Rai Vereniging. Bij de bestelwagens lijken de alternatieve brandstoffen in opmars.

Natuur & Milieu biedt oplossingen voor elektrisch vrachtverkeer in de stad

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 10.563 vrachtwagens verkocht. Dat was 12% meer dan in de eerste helft van vorig jaar, toen de teller bleef steken op 9.401 stuks. Vooral in januari en juni waren de verkopen flink hoger dan in 2018.

Top vijf

Niet verrassend was DAF het populairste merk de afgelopen tijd. De top vijf bestaat uit:

 1. DAF
 2. Scania
 3. Volvo
 4. Mercedes
 5. MAN

Deze top vijf is gebaseerd op de verkoopaantallen van januari tot en met mei. Van juni zijn nog geen cijfers over de verkopen per merk.

Bestelwagens

Ook bij bestelwagens stegen de verkoopcijfers. Het gaat hierbij echter om een veel bescheidenere toename, van slechts 0,5%. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 44.179 voertuigen verkocht, tegenover 43.952 in dezelfde periode vorig jaar.

Bij de bestelwagens is Volkswagen het meest verkochte merk, gevolgd door Mercedes. De top vijf ziet er als volgt uit:

 1. Volkswagen
 2. Mercedes
 3. Ford
 4. Renault
 5. Peugeot

Ook deze top vijf is gebaseerd op verkoopaantallen van januari tot en met mei.

Elektrisch en cng

Uit de cijfers van Rai Vereniging blijkt ook dat de alternatieve brandstoffen in opmars zijn bij bestelwagens. In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 682 bestelauto’s verkocht die volledig elektrisch rijden of op cng (aardgas onder druk). Dat waren er in dezelfde periode vorig jaar nog 633.

Opvallend daarbij is dat de stijging uitsluitend voor rekening komt van het elektrische segment. De verkopen verdubbelden bijna, van 303 vorig jaar naar 580 dit jaar. Het aantal verkochte cng-voertuigen kelderde, van 330 vorig jaar naar 102 dit jaar. De verkoopaantallen van voertuigen op andere duurzame alternatieven, bijvoorbeeld waterstof, zijn te verwaarlozen.

Hoewel het elektrische bestelwagensegment in de lift zit, blijft het aandeel alternatieve brandstoffen in de totale verkopen beperkt. Slechts tussen de 1 en 2% van de nieuwe bestelwagens rijdt niet op fossiele aandrijving. Cijfers over de verkopen van vrachtwagens op alternatieve brandstoffen zijn niet beschikbaar.