Die opmars is vooral te danken aan de komst van de meer betaalbare Model 3 op de Europese markt. Tesla heeft met die bijna 55.500 stuks ook 260 procent meer nieuwe auto’s verkocht dan in dezelfde periode in 2018, meldt het Duitse analysebureau Matthias Schmidt. Van Model 3 en de andere Tesla’s zijn er daarmee bijna twee keer zoveel verkocht als van de vroegere lijstaanvoerder Renault Zoe 3 met dit keer 30.925 nieuwe exemplaren. De Nissan Leaf staat over de periode januari tot en met augustus op 21.516 stuks terwijl er van de BMW i3 19.616 werden afgenomen. Verder rukt de Kyundai Kona snel op waardoor dat model met 19.403 exemplaren de VW eGolf met 17.219 stuks van de vijfde plaats heeft verdrongen.

Matthias Schmidt meldt daarbij dat volledig elektrische auto’s in deze periode goed waren voor 2,1 procent van de totale Europese autoverkopen. Tesla blijft overigens wel sterk afhankelijk van een zeer beperkt aantal landen, met name Noorwegen, Zwitserland en ons land. In Noorwegen werden in de gemelde periode weer 43.397 nieuwe batterij-auto’s verkocht waarbij Tesla op afstand de eerste plaats innam. Aan de andere kant blijft Griekenland hekkensluiter want daar werden in acht maanden tijd niet meer dan 122 EV’s op kenteken gezet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding