Belgische automarkt maakt flinke sprong

In België zijn de afgelopen maand 42.713 nieuwe personenauto’s ingeschreven. Dat is 15,8 procent meer dan in oktober 2018 toen de automarkt nog zwaar onder druk stond door de per 1 september ingevoerde strengere WLTP-regels.

Oktober 2019 is echter toch wel de op één na beste oktobermaand uit de geschiedenis van de Belgische automarkt, meldt autofederatie Febiac. De autobond signaleert ook dat de verkopen over heel 2019 nu nog maar 2,2 procent lager liggen dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden werden er in België 482.962 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet vergeleken met 492.616 in dezelfde periode in 2018.

Moeilijke maand

Voor bestel- en andere bedrijfswagens was oktober echter een moeilijke maand. Zo werden er met 6.734 stuks bijna elf procent minder lichte bestelwagens tot 3,5 ton verkocht. Over de periode tot eind september staat de stand nog wel drie procent in de plus maar Febiac begint zich toch zorgen te maken over dit segment. Bij vrachtauto’s tot 16 ton was in oktober sprake van een daling met 15 procent terwijl er aan nog zwaardere voertuigen bijna een kwart minder werden verkocht. Het grillige verloop van de maandelijkse inschrijvingen van de voorbije maanden heeft volgens Febiac onder andere te maken met de invoering van de slimme tachograaf voor de zomer en, iets recenter met de overgang van Euro VI C naar de strengere Euro VI D voor nieuwe vrachtwagens op 1 september 2019.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Belgische automarkt maakt flinke sprong - Automobielmanagement.nl

Belgische automarkt maakt flinke sprong

In België zijn de afgelopen maand 42.713 nieuwe personenauto’s ingeschreven. Dat is 15,8 procent meer dan in oktober 2018 toen de automarkt nog zwaar onder druk stond door de per 1 september ingevoerde strengere WLTP-regels.

Oktober 2019 is echter toch wel de op één na beste oktobermaand uit de geschiedenis van de Belgische automarkt, meldt autofederatie Febiac. De autobond signaleert ook dat de verkopen over heel 2019 nu nog maar 2,2 procent lager liggen dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden werden er in België 482.962 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet vergeleken met 492.616 in dezelfde periode in 2018.

Moeilijke maand

Voor bestel- en andere bedrijfswagens was oktober echter een moeilijke maand. Zo werden er met 6.734 stuks bijna elf procent minder lichte bestelwagens tot 3,5 ton verkocht. Over de periode tot eind september staat de stand nog wel drie procent in de plus maar Febiac begint zich toch zorgen te maken over dit segment. Bij vrachtauto’s tot 16 ton was in oktober sprake van een daling met 15 procent terwijl er aan nog zwaardere voertuigen bijna een kwart minder werden verkocht. Het grillige verloop van de maandelijkse inschrijvingen van de voorbije maanden heeft volgens Febiac onder andere te maken met de invoering van de slimme tachograaf voor de zomer en, iets recenter met de overgang van Euro VI C naar de strengere Euro VI D voor nieuwe vrachtwagens op 1 september 2019.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding