Dat maakt TomTom dinsdag voorbeurs bekend. TomTom geeft geen verdere details omtrent de samenwerking. Het aandeel TomTom schiet dinsdag omhoog en staat vlak na opening 15% hoger.

Apple introduceert een eigen kaartdienst als alternatief voor Google Maps en heeft verdere verbeteringen van zijn software en hardware aangekondigd. TomTom zal de kaartgegevens voor Apple leveren.

Bestuursvoorzitter Tim Cook onthulde afgelopen maandag tijdens een conferentie Apple’s eigen ‘kaartdienst’ Flyover. Apple zei dat de software was versterkt en de zoekfuntie in de internetbrowser is verbeterd. Apple probeert met deze ontwikkelingen zijn concurrent Google, met een snel groeiend aandeel op de markt voor mobiele telefonie, op afstand te houden.

Apple heeft een aantal functies in het mobiele besturingssysteem aangepast en verbeterd om te zorgen dat gebruikers niet overstappen naar bijvoorbeeld Samsung of Motorola die Google’s Android besturingssyteem gebruiken. Zo is de ‘voice’ zoekfunctie, waarbij de gebruiker de iPhone kan vertellen waar hij of zij naar zoekt, verbeterd en heeft nu een grotere database aan antwoorden.

Maar veel aandacht op de conferentie ging uit naar de introductie van ‘Flyover’. Apple apparaten zijn momenteel standaard uitgerust met Google Maps. Deze applicatie wordt vervangen door Apple’s eigen kaartdienst die drie-dimensionale beelden levert met verkeersinformatie en nauwkeurige navigatie. ‘Wat gebeurt er als Google op een dag besluit Apple niet meer te voorzien van Google Maps? Je kan niet in die mate afhankelijk zijn van een concurrent’, zei Colin Gillis, analist bij BGC Partners tegenover persbureau Reuters.

Bron: FD