Dit komt overeen met de uitkomsten van het onderzoek Internationaal Ondernemen, dat FME eerder dit jaar publiceerde. Uit het FME-onderzoek blijkt dat bedrijven steeds meer last hebben van handelsbarrières, van 68% in 2010 tot 81% in 2012. De BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) voeren de lijst aan van landen waar de ondernemers handelsbarrières ondervinden. Dat is opmerkelijk, omdat het dezelfde landen zijn waar de groeikansen gezien worden. Vooral douaneprocedures, interne regelgeving en tariefbarrières zijn een doorn in het oog van de ondernemers.

Wil de Nederlandse maakindustrie de kansen in de opkomende markten kunnen verzilveren, dan zullen de belemmeringen effectiever aangepakt moeten worden. Vond vorig jaar bijna een derde (32%) van de bedrijven dat de overheid onvoldoende doet om de internationale concurrentiepositie van het Nederlands bedrijfsleven te versterken; nu is dat opgelopen tot bijna de helft (46%).

China is een zeer interessant land voor de technologische industrie. Hier liggen veel kansen. Daarom worden er veel activiteiten in die richting georganiseerd.

Om leden te ondersteunen om de Chinese markt te betreden organiseert FME in samenwerking met GMV van 27 oktober tot en met 2 november een missie naar China. Tijdens deze missie worden deelnemers in contact gebracht met FME-leden die reeds succesvol in China produceren in de agro-food en in de high tech manufacturing sector.  Zij stellen hun kennis en capaciteit beschikbaar.

bron: FME-CWM