Douane roept ondernemers in de transportsector op de eerste stap te zetten en een EORI-nummer aan te vragen. Ook wordt voorgesteld om een zogenaamde ‘Brexit Impact Scan’ te doen.

Brexit kan vooral voor midden- en kleinbedrijven tot ernstige financiële consequenties leiden. Ondernemers die niet de juiste papieren hebben, kunnen letterlijk voor een dichte slagboom komen te staan. Ruim 35.000 ondernemers, vooral mkb’ers, komen door Brexit voor het eerst in aanraking met de Douane door het exporteren uit of importeren naar de EU. Het is belangrijk dat deze bedrijven de benodigde voorbereidingen te treffen.

Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse douane, roept ondernemers met klem op zich zo snel mogelijk te melden bij de Douane: "Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de Europese interne markt en de douane-unie, eindigt het vrije verkeer van goederen. Dit zorgt voor extra administratieve verplichtingen. Waar je als ondernemer nu met een contract en BTW-aangifte zaken kan doen met het Verenigd Koninkrijk, moet je na Brexit rekening houden met minimaal 7 extra formaliteiten. Heb je niet alle documenten op orde, dan sta je stil bij de grens. Dat kan al op 30 maart 2019 het geval zijn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk nu te starten met de voorbereidingen voor de Douane."

EORI-nummer aanvragen en Brexit Impact Scan

Voor veel mkb’ers is zakendoen met een ‘derde land’ nieuw. Ongeacht de aard en omvang van de handel, heeft iedere ondernemer hiervoor een EORI-nummer nodig. Dit nummer is gratis aan te vragen via Douane.nl/brexit. De doorlooptijd bedraagt ongeveer een week.

De Brexit Impact Scan brengt de persoonlijke situatie van ondernemers in kaart en geeft aan welke Douane-voorbereidingen en certificaten nodig zijn.