Renault en Nissan dragen elk 40 procent bij, Mitsubishi de overige 20 procent. Alliance Ventures wordt georganiseerd als een in Nederland gevestigde stichting onder leiding van Francois Dossa, een Braziliaanse landgenoot van topman Carlos Ghosn die eerder werkte bij de Franse bank Societé General.

Ghosn zelf heeft het fonds voorgesteld tijdens de technologiebeurs CES in Las Vegas. Ook meldde hij al meteen een eerste investering in Ionic Materials, een Amerikaanse start-up die batterijen zonder kobalt ontwikkelt. Alliance Ventures richt zich volgens Ghosn op nieuwe bedrijven op het gebied van open innovaties en de nieuwe mobiliteit waaronder autonoom rijden, elektrische aandrijving en kunstmatige intelligentie.

De alliantie volgt daarmee het voorbeeld van onder meer BMW en General Motors die al eerder een soortgelijk fonds hebben opgericht om veelbelovende starters in de mobiliteitswereld aan zich te binden. "Door het geld zo apart te zetten, kunnen we sneller reageren als zich interessante mogelijkheden voordoen," aldus een woordvoerder van Renault. De Franse autobouwer heeft recent al enkele kleine specialisten overgenomen maar wil de procedures daarvoor verder versoepelen.