Laatste nieuws:

MüNCHEN, 11 oktober 2018 15:39

Achtergrond: BMW topman optimistisch gestemd ondanks onrustige automarkt

Ondanks de sjoemeldiesel affaire die met name de thuismarkt hard raakt, de WLTP perikelen en de smeulende handelsconflicten kijkt BMW topman Harald Krüger vol vertrouwen naar de toekomst. Dat komt omdat ‘zijn’ merk een doortimmerd gamma heeft. “Niemand verkoopt zoveel elektrische auto’s als BMW”.

Frankrijk mag deze maand dan gastland van een belangrijke autotentoonstelling zijn, het nieuws wordt gedomineerd door Duitsland. De regering aldaar heeft namelijk een opmerkelijke maatregel afgekondigd: Duitse autofabrikanten moeten hun klanten een korting aanbieden als die hun oude Euro4 of Euro5 diesel inruilen voor een nieuw exemplaar. Op die manier wil bondskanselier Angela Merkel voorkomen dat steden in haar land een dieselverbod invoeren. Zij wil de Duitse autofabrikanten er ook toe bewegen om op hun kosten hardware aanpassingen te doen bij hun smerige dieselmodellen. Maar Krüger veegt dat voorstel resoluut van tafel. "Wij gaan eigenaren van een ouder dieselmodel een inruilpremie aanbieden, maar geen extra katalysator installeren".

Ook Opel denkt er overigens zo over. Mercedes-Benz is eveneens sceptisch over het voorstel van Merkel en op het in financieel zwaar weer verkerende Ford hoeft niet te worden gerekend. Daardoor blijft feitelijk alleen het Volkswagen concern over, maar die wil de kosten niet alleen dragen en eist deelname van alle fabrikanten. Buitenlandse automerken worden in het voorstel van Merkel nergens toe verplicht.
Krüger voelt er dus niks voor om de hardware aan te passen: "De ontwikkeling van de betreffende techniek duurt 2 à 3 jaar. Bovendien zitten wij in een andere situatie dan onze concurrenten. De Duitse overheid heeft ons, anders dan Audi, Mercedes-Benz, Porsche en Volkswagen nooit officieel verplicht dieselauto's terug te roepen. Onze motoren zijn 30 procent efficiënter. Door het wagenpark te vernieuwen middels het bieden van inruilpremies kunnen wij veel sneller het emissieprobleem aanpakken". Het gaat daarbij om 14 Duitse steden waar de uitstoot van stikstofoxide (NOx) erg hoog is. Krüger: "Dit is een specifiek Duits probleem. De Europese Commissie heeft de regering Merkel gevraagd om haar uitstootplannen aan te scherpen. Als Duitsland de doelstellingen niet haalt, dreigen er strengere maatregelen en kan er een ban op diesels komen".

BMW was in 2013 een pionier met haar elektrische i3. Maar het merk liep te ver voor de muziek uit. Aanvankelijk viel de belangstelling voor elektrische auto's tegen. Ook Nissan (Leaf) en Renault (Zoé) hebben daar een verkoopkater van over gehouden. Pas nu staat elektrische modellen volop in de belangstelling, maar de verkoopproblemen bij de i3 hebben tot een tijdelijke ontwikkelingstop van nieuwe elektrische modellen bij BMW geleid. Daardoor kan er nu niet optimaal op de aantrekkende vraag worden geanticipeerd en dreigt men in München haar voorsprong kwijt te raken nu Audi (e-Tron), Jaguar (I-Pace), Mercedes-Benz (EQ C) en Tesla (Model 3) hoogmoderne en aantrekkelijker elektrische modellen op de markt brengen.

Toch zegt Krüger daar geen slapeloze nachten van te hebben: "Wij zijn op het gebied van elektrische auto's nog altijd het nummer 1 van Europa. Vorig jaar heeft BMW er 100.000 stuks van verkocht, niemand verkoopt er zoveel als wij (stekkerhybride modellen meegerekend, red.). Er is maar één bedrijf dat met ons kan concurreren qua volume en dat is Tesla. Volgend jaar komt de elektrische Mini uit. Tegen 2021 zullen wij 5 elektrische modellen hebben, waaronder een emissieloze versie van de X3, de i4 (op basis van de volgende generatie 4-serie Gran Coupé en de productieversie van de conceptstudie iNext. Wij zitten dus op schema".

Krüger heeft met name hoge verwachtingen van de iNext, een cross-over: "Die zal volledig elektrisch zijn, is met internet verbonden én kan grotendeels autonoom rijden. Elektrificatie is één trend, maar autonoom rijden wordt nog veel belangrijker. Die techniek gaat de kaarten in de autobranche echt herschudden". Maar omdat Tesla met haar Autopilot systeem al aardig wat praktijkervaring heeft, ziet Krüger in dit bedrijf wel een serieus te nemen concurrent. Daar komt bij dat de nieuwe Model 3 als belangrijke uitdager van de eigen 3-serie gezien wordt. Tesla lijkt de productiehobbel met haar instapper definitief genomen te hebben, waardoor de levering goed op gang komen.

De Model 3 is nu de markt flink aan het opschudden, zo geeft Krüger toe: "Door het opvoeren van de productie wordt er druk gezet op het marktsegment waarin wij met de 3-serie opereren. Tegen deze achtergrond ben ik heel blij dat onze Amerikaanse verkopen in de lift zitten". Dat is overigens niet te danken aan sedans als de 3-serie (de Touring versie wordt in de Verenigde Staten niet verkocht), maar aan SUV modellen zoals de nieuwe X3. Tesla heeft inmiddels 53.000 exemplaren van de Model 3 gebouwd en kan daardoor haar verkopen snel opvoeren. Het merk groeit momenteel harder dan haar premium concurrenten.

Volgens Tesla staat de BMW 3-serie in de top-5 van meest ingeruilde auto's van Model 3 klanten. Daarmee is de Duitse middenklasser één van de auto's die het meest te verliezen heeft als het bedrijf van Elon Musk definitief uit de gevarenzone weet te komen. Krüger geeft toe de druk van Tesla te voelen. Maar hij plaatst wel een kanttekening: "Als het Tesla in het derde kwartaal niet lukt om winst te maken met de verkoop van 50.000 exemplaren van de Model 3, wat het doel is, dan heeft Musk een groot probleem. Een autofabrikant moet niet alleen het juiste product hebben, maar ook efficiënt kunnen werken. Als je alleen volume realiseert, maar geen winst, dan maak jij jezelf kapot, ook al ben je een pionier". Krüger kijkt ook met argusogen naar de concurrentie uit China. Die vreest hij meer dan Tesla: "China is een serieuze concurrent. Dit land heeft een veel betere kostenbasis dan Tesla in de Verenigde Staten.

Binnen Europa zorgt de invoering van de nieuwe Europese uitstoottest WLTP (die verplicht is sinds 1 september, red). voor de meeste hoofdpijn bij Krüger. "Volkswagen moest in afwachting van homologatie duizenden auto's op een leegstaande luchthaven nabij Berlijn parkeren. Die zijn nu nog niet gehomologeerd, maar komen binnenkort op de markt. De druk op Volkswagen zal groot zijn om ze met kortingen kwijt te raken. Ook zit de autobranche in zijn maag met alle auto's die voor 1 september nog snel zijn ingeschreven en nu verkocht moeten worden. De impact van WLTP is dus erger dan gedacht. Wij hadden gehoopt dat onze concurrenten hun huiswerk beter hadden gedaan. Onze motoren voldoen al sinds begin dit jaar aan de nieuwe norm. Maar omdat onze concurrenten de situatie niet onder controle hadden, hebben zij de markt kapot gemaakt. Ik verwacht dat de nieuwe test nog 6 à 9 maanden een impact op de verkoopcijfers heeft.

BMW gaf daarom onlangs een winstwaarschuwing af. Als reden werd ook de internationale handelsconflicten genoemd. Krüger: "Er spelen veel dingen: de brexit, de mogelijke handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, het al bestaande conflict tussen de VS en China. Onze business is gebaseerd op vrije handel. Als dat niet mogelijk is, geeft dat problemen. Wij blijven investeren. In een nieuwe fabriek in Hongarije, een productiefaciliteit voor de nieuwe 3-serie in Noord Amerika en in onze Chinese activiteiten. Aan die strategie willen wij vasthouden, maar wij merken dat als gevolg van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, de auto's die we in het Amerikaanse Spartanburg bouwen, alsmaar duurder worden bij export naar China. Daar betalen wij momenteel de rekening voor. Vandaar de winstwaarschuwing".
Krüger zegt zich daarnaast voor te bereiden op een chaotische en/of harde brexit. "Het is een dubbeltje op zijn kant. Wij kunnen onze productie van Mini modellen verschuiven tussen Oxford en Nederland (waar VDL NedCar in Born auto's voor de BMW Groep bouwt). Met het oog op de onzekerheid hebben wij de zomerpauze van onze Mini fabriek in Oxford vervroegd van augustus naar april 2019. Als het tot chaotische toestanden komt, waarbij trucks met onderdelen niet meer onder het Kanaal door kunnen rijden, dan onderbreken we onze productie liever zelf op een geordende manier. Zo hebben wij 4 weken de tijd om ons aan te passen. Maar wij hebben een politieke oplossing nodig. Als die er niet komt, zijn er alleen maar verliezers aan beide kanten van het Kanaal".

Bron: Autointernationaal 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 

Nieuws per rubriek

Auto & Economie Binnenland » RSS
Cao-overleg MvT ligt weer stil (18-10-2018)
Aantal faillissementen op laagste niveau deze eeuw (18-10-2018)
Cao Metalektro: Grote stakingsdag op 18 oktober regio Eindhoven (17-10-2018)
TomTom raakt weer grote klant kwijt (16-10-2018)
Bovag: 'RAI doet aan stemmingmakerij' (15-10-2018)
Auto & Economie Buitenland » RSS
VW-topman Diess: "Duitse auto-industrie kan lot Detroit achterna gaan" (19-10-2018)
BMW-erfgenamen de rijkste Duitsers (19-10-2018)
EU-verkopen september: PSA de grootste door val VW (19-10-2018)
Tesla koopt grond voor fabriek China (18-10-2018)
Geruchten over 'huwelijk' Ford en VW duiken weer op (18-10-2018)
Auto & Lease » RSS
VZR: Zakelijke rijder vraagt om 'tussenauto' (18-10-2018)
ALD: leaserijder wil snel over op elektrisch rijden (18-10-2018)
Louwman Group groeit tot ruim 20.000 leasecontracten (18-10-2018)
Geen beursgang LeasePlan (11-10-2018)
ALD financiert duurzame vloot met uitgifte obligaties (10-10-2018)
Auto & Lifestyle » RSS
Aston Martin opent Heritage centrum (11-09-2018)
ALS Toerrit: In stijl de weg op voor het goede doel (07-09-2018)
Ferrari breekt recordprijs klassieke auto (27-08-2018)
Fans willen Formule 1 naar Nederland halen (22-08-2018)
Alpine bij Historic Grand Prix Zandvoort (17-08-2018)
Auto & Milieu » RSS
EV Nieuws: Peugeot op de sportieve toer (19-10-2018)
VW wil oude Duitse diesel naar de schroothoop (18-10-2018)
Berlijn moet dieselrijverbod invoeren (16-10-2018)
EV Nieuws: Van Tesla tot het Belgische Halle (15-10-2018)
Nederlandse automobilist bereid over te stappen op duurzame vervoersvormen (10-10-2018)
Auto & Politiek » RSS
Vanaf 2030 CO2-uitstoot nieuwe auto’s met 35 procent omlaag (10-10-2018)
Van Eijck: Duitse inruilpremie is desastreus (05-10-2018)
‘Uitstoot CO2 door auto’s moet drastisch terug’ (04-10-2018)
Duitse minister laat autobedrijven dokken (25-09-2018)
Brussel onderzoekt kartel Duitse autobedrijven (19-09-2018)
Auto & Reclame » RSS
Opinie: Seat wil het nieuwe Alfa Romeo worden (10-08-2018)
Aston Martin topscorer in social media (23-07-2018)
Renault wordt sponsor in Frans voetbal (16-07-2018)
Uitverkiezing 'Goldenes Lenkrad' gaat niet door (28-06-2018)
Tesla en BMW vechten om gunst elektrische 'autozoeker' (12-06-2018)
Auto & Techniek » RSS
Range Rover blijkt niet erg betrouwbaar (07-09-2018)
Ford roept twee miljoen F-150’s terug (07-09-2018)
Toyota roept miljoen auto’s terug (06-09-2018)
Klassieke Alfa motor hersteld met 3D Printing (03-09-2018)
Weer massale terugroep Volkswagens (22-08-2018)
Auto & Technologie » RSS
Achtergrond: 'Strijd EU en auto-industrie blokkeert ontwikkeling autonome auto' (18-10-2018)
Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car' (18-10-2018)
Toyota haalt 2,4 miljoen hybride auto’s terug (05-10-2018)
Toyota en Softbank samen in ontwikkeling slimme EV (05-10-2018)
‘Geef auto’s met ADAS belastingvoordeel’ (04-10-2018)
Autoaccessoires & auto-onderdelen » RSS
Vierseizoenenband wint aan populariteit (27-09-2018)
VACO dringt aan op Europese APK-richtlijn (26-09-2018)
Kwaliteit winterbanden: vaak voldoende, soms goed (25-09-2018)
Volkswagen gaat onderdelen 3D printen (13-09-2018)
Continental doet het nog slechter (24-08-2018)
Autodealer nieuws » RSS
Van Mossel nu ook in Tilburg met Fiat, Alfa Romeo en Jeep (16-10-2018)
Nieuwe marketing & communicatie manager VKV Groep (04-10-2018)
Duitse dealers dreigen BMW met boycot (27-09-2018)
Nederlander jaagt BMW-dealers de gordijnen in (25-09-2018)
Louwman bouwt ‘duurzaamste dealerbedrijf’ (24-09-2018)
Autonieuws; Nieuwe modellen en typen » RSS
Opel: acht erbij maar ook drie weg (16-10-2018)
Stel uw auto samen met de RDC AM Carconfigurator (11-10-2018)
BMW i3 niet meer leverbaar met range-extender (10-10-2018)
Nieuwe Defender staat er aan te komen (08-10-2018)
Eerste auto uit Vietnam gelanceerd (03-10-2018)
Autoschadeherstel » RSS
Carrosseriewerk Van de Weijer breidt flink uit (10-10-2018)
Uitbreiding AHG in Zeeland (03-10-2018)
Tesla doet schadeherstel zelf (18-09-2018)
Eerste ‘Glasurit Eco Balance’ certificaat uitgereikt (17-09-2018)
Eerste 'eSense' certificaat uitgereikt (31-08-2018)
Bestelauto nieuws; Nieuwe modellen en typen » RSS
Bestelautoverkopen september +1%, maar minder leasing (03-10-2018)
Bestelauto van het Jaar 2019: Peugeot Expert (27-09-2018)
Crafter HyMotion, VW bus op waterstof (20-09-2018)
PSA multimerkenbus Van of the Year 2019 (20-09-2018)
Ook Leaseplan stort zich op de last mile (20-09-2018)
Carrière moves/switches » RSS
Benoit Rivallant is nieuwe Europa-chef bij Apollo Banden (19-10-2018)
Bram Schot wil topman van Audi blijven (16-10-2018)
Johan Claassen is nieuwe algemeen directeur Ford Nederland (15-10-2018)
Mediaman Murdoch wordt topman bij Tesla (12-10-2018)
Finus Porsius nieuwe financieel directeur Stern Groep (05-10-2018)
Franchise formules automotive » RSS
Autobedrijven willen meer invloed op beleid garageformules (11-10-2018)
Eerste Autovakmeesters een feit (26-09-2018)
Garageformules op zoek naar nog meer leden (25-09-2018)
Garageformule Autovakmeester voor de 'down-to-earth' automobilist (25-06-2018)
PartsPoint blaast Autoservice Totaal nieuw leven in (27-03-2018)
Marktcijfers automotive » RSS
WLTP geeft Europese automarkt een dreun (18-10-2018)
Meer dan 300.000 elektrische BMW’s op de weg (15-10-2018)
Meer campers verkocht dan ooit tevoren (09-10-2018)
Nissan verkoopt elke tien minuten een Leaf (09-10-2018)
Duitse automarkt krijgt klap van 30 procent (08-10-2018)
Occasions » RSS
Dik 60% autokopers laat occasion checken voor aanschaf (18-10-2018)
Startup MrWheelson helpt bij aanschaf gebruikte auto uit buitenland (10-10-2018)
Advertentieprijzen tweedehands auto’s duidelijker (24-09-2018)
Occasionopmars houdt aan, B2C-augustusverkoop +13% (06-09-2018)
Elektrische occasion steeds populairder (06-09-2018)
Overige » RSS
Interviews AM-eindejaarspecial Oliebollen 2018 (18-10-2018)
Automobiel Management overgenomen door ProMedia (10-10-2018)
Volg Automobiel Management via Linkedin, Twitter of Facebook (10-10-2018)
Webshop Automobiel Management met autotechnische informatie (09-10-2018)
Cao-onderhandelingen MvT vastgelopen (04-10-2018)
Training & Opleidingen automotive » RSS
Nieuw: EV Academy (20-08-2018)
Auto Prof – AMT Live maakt thema’s voor debuuteditie in Hardenberg bekend (12-07-2018)
Samenwerking Jaguar Land Rover en Innovam verlengd (11-04-2018)
Workshop: Word de IKEA van de autobranche (25-09-2017)
J.D. Power: Nazorg klant voor garagebedrijf van groot belang (26-07-2017)
Werkplaatsinrichting » RSS
Hella versterkt positie in digitalisatie werkplaats (22-03-2018)
Auto Prof Hardenberg trekt ruim 8.000 bezoekers (30-10-2017)
Autec komt met nieuwe serie innovatieve schaarhefbruggen (08-09-2017)
ATH-online: Proefabonnement twee weken gratis! (21-06-2017)
Equipmentleverancier Maha Nederland overgenomen door Rupro (26-04-2017)

PRODUCT VAN DE MAAND

3 maanden gratis Automobiel Management

Van onze Partners meer (0)...

Quote van de dag meer (1795)...

Frits Kroymans op de vraag of hij nog autoliefhebber is, Carros Magazine

Frits Kroymans op de vraag of hij nog autoliefhebber is, Carros Magazine

Poll

Tesla haalt het einde van 2018 niet

Geef je mening toon resultaten