SocGen verkoopt maximaal 23 procent van haar aandelen in ALD. Dat Franse bedrijf is op de wereldmarkt voor autoleasen één van de grote concurrenten van LeasePlan dat eveneens met de gedachte speelt om naar de beurs te gaan.

ALD kan als zelfstandig beursgenoteerd bedrijf makkelijker financiering regelen, bijvoorbeeld door nieuwe aandelen uit te geven. Maar SocGen wil wel de belangrijkste vinger in de pap houden. ALD Automotive is naar eigen zeggen leider op de leasemarkt in Europa en de nummer drie in de wereld. Het bedrijf zette vorig jaar €7,6 miljard om waarop het een nettowinst van €511,7 miljoen maakte. ALD verwacht dat de winst dit jaar met 10% stijgt. Het Franse bedrijf heeft circa 1,4 miljoen voertuigen in beheer, verspreid over 41 landen, en 4200 werknemers.

LeasePlan is met 1,7 miljoen voertuigen en een omzet van 9,2 miljard nog een maatje groter dan de Franse concurrent. De huidige eigenaren, die het bedrijf in 2015 voor 3,7 miljard overnamen van de VW Groep en een Duitse bank, spelen al enige tijd met het idee voor LeasePlan ook een beursnotering aan te vragen. Het succes of mislukken van de IPO van de concurrent zal bij het uiteindelijke besluit zonder twijfel een rol gaan spelen.