Dat meldt de vereniging voor zakelijke rijders (VZR) in een persbericht. Er zijn in Nederland meer dan 1 miljoen zakelijke rijders. 12% van hen betaalt nu geen bijtelling. 16% van hen geeft aan dat ze straks willen overstappen op een elektrische auto (EV). Deze groep moet extra oppassen.

Als je voor de eerste keer een auto-van-de-zaak mag gaan rijden, dan mag je op dát moment bepalen of je je leaseauto wel of niet gaat bijtellen (c.q. privé er mee gaat rijden). Na de ingebruikname van je zakenauto mag je alleen nog per kalenderjaar kiezen of je bijtelling wil betalen of niet. Een uitzondering is het wisselen van werkgever. Ook dan mag je het opnieuw bepalen.

De zakelijke rijders die halverwege het jaar van niet-bijtellen overstappen naar een EV en wél gaan bijtellen, krijgen te maken met een bijtellingsnaheffing. Je betaalt namelijk de bijtelling over het gehele kalenderjaar, ongeacht welke auto je rijdt.

De oplossing is om ook met je elektrische auto niet privé te rijden en alsnog tot het eind van het jaar een sluitende kilometeradministratie bij te houden. Vanaf 1 januari kan dan vervolgens de lage 4% bijtelling betaald worden en volgt er geen naheffing.

VZR heeft al diverse keren een opmerking gemaakt richting de belastingdienst dat deze regeling erg inflexibel is. Tot nu toe is er echter geen bereidheid om dit aan te passen.