In de praktijk blijken auto’s tot veertig procent minder zuinig te zijn dan het officieel opgegeven verbruik, dat wordt bepaald tijdens een korte laboratoriumtest. Het toevoegen van het geschatte praktijkverbruik, op basis van een formule van TNO en tankpasleverancier Travelcard, helpt autokopers om te kiezen voor modellen die ook in de praktijk daadwerkelijk zuinig zijn. zo denken ANWB en SNM. Steeds meer ANWB-leden merken op dat het daadwerkelijk brandstofverbruik van auto’s sterk afwijkt van het door de fabrikant opgegeven verbruik.

Om teleurstellingen te voorkomen hebben ANWB en Stichting Natuur en Milieu besloten om voortaan een indicatie van het werkelijk verbruik in de Top 10’s op te nemen. Door gegevens van Travelcard te analyseren heeft TNO een formule ontwikkeld, waardoor de gemiddelde afwijking ten opzichte van het opgegeven verbruik berekend kan worden. De ANWB verspreidt op de AutoRAI flyers met een overzicht van de twintig meest zuinige modellen gebaseerd op een indicatie van het daadwerkelijk verbruik.

 

Leden die willen weten wat de daadwerkelijke autokosten zijn voor een zuinige auto kunnen vanaf nu terecht op anwb.nl/auto en natuurenmilieu.nl. Daar staat, naast informatie over de zuinige auto’s, een autokostenbegroting gebaseerd op indicatie van het werkelijk verbruik.  De Top 10 Zuinige Auto’s wordt elk kwartaal gepubliceerd door ANWB en Stichting Natuur en Milieu.