Atsma monteerde de eerste autoband met het nieuwe Europese bandenlabel. Deze montage vormde het startsein van een campagne van Vaco, RAI en Bovag. De drie instanties informeren hun leden met een gezamenlijk informatiedossier over het nieuwe label.

Volgens Atsma konden veel autobezitters tot nu toe maar moeilijk kiezen als ze nieuwe banden nodig hadden. "Je vroeg wat aan de verkoper over prijzen, merkreputatie, het profiel en misschien de voorspelde levensduur. Met dit nieuwe bandenlabel kan de consument bewust voor een zuinige en stille band kiezen."

Volgens Rob Cuelenaere, clustercoördinator voertuigemissies van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de naleving van het EU Bandenlabel risico gestuurd gaat handhaven. "Als de naleving onvoldoende blijkt, gaan we eerst kijken waar het probleem ligt en of we dat kunnen olossen. Pas daarna zullen we handhavend optreden."

Het EU Bandenlabel geldt per 1 november voor alle na 1 juli geproduceerde personenauto-, bedrijfsauto- en vrachtautobanden.