PALO ALTO, 14 september 2017 12:33

Autopilot Tesla niet vrijuit bij dodelijk ongeval

De Autopilot van Tesla is niet geheel vrij te pleiten bij een ongeval waarbij een Amerikaan in mei 2016 om het leven kwam in Florida.

Hoewel de bestuurder, Joshua Brown, zich niet aan de voorschriften hield en niet tijdig zelf het stuur in handen nam, is Tesla toch te verwijten dat het systemen verkoopt die dergelijk misbruik mogelijk maken.

Dat stelt de National Transportation Safety Board, de Amerikaanse Onderzoeksraad voor Veiligheid, in een rapport over het eerste dodelijke ongeval met een Tesla op Autopilot. Brown kwam om het leven doordat zijn auto een voor hem langs rijdende grote vrachtwagen niet opmerkte en er onder knalde. Eerder had de veiligheidsdienst van de overheid, de NHTSA, Tesla wél vrijgepleit en de schuld geheel bij het slachtoffer gelegd, vooral omdat hij alle waarschuwingen die het systeem uitzond in de wind sloeg. Maar de onafhankelijke ongevallenraad is het daar niet geheel mee eens: "Het gecombineerde effect van menselijke fouten en een gebrek aan voldoende systeemcontroles leidde tot een fatale aanrijding die niet had mogen gebeuren," stelde voorzitter Robert Sumwalt in een toelichting.

Foto's:

Autopilot Tesla niet vrijuit bij dodelijk ongeval

Autopilot Tesla niet vrijuit bij dodelijk ongeval.

© Automobielmanagement.nl