Zorg voor een firewall

Een firewall houdt de meeste aanvallen van hackers, computervirussen, spyware en ransomware buiten. Laat uw systeembeheerder de firewall goed instellen, want fabrieksinstellingen bieden meestal niet voldoende veiligheid.

Zorg voor een up-to-date anti-virussysteem

Zorg voor een up-to-date anti-virussysteemBescherm alle apparatuur die (in)direct met internet in verbinding staat, zoals uw computers en server. Er zijn diverse betaalde en zelfs gratis anti-virusoplossingen verkrijgbaar. Gebruik altijd de laatste versie.

Voer alle software-updates direct uit

Een software-update is in feite een gratis bescherming tegen alle beveiligingsproblemen die tot dan toe bekend zijn. Voer software-updates daarom direct uit en maak het cybercriminelen niet te gemakkelijk! Zo voorkomt u dat uw website, server of computers in handen vallen van hackers die met automatische tools het internet afspeuren naar beveiligingslekken.

Computergestuurde productieprocessen: combineer de update met het geplande onderhoud .
Een veelvoorkomend dilemma. Uw productieproces, lopende band of klimaatcontrole is volledig afhankelijk van ICT. Op een software-update zit u dus niet te wachten, want dan ligt uw proces volledig stil. Maar een goede, up-to-date beveiliging is juist belangrijk als u zo afhankelijk bent van ICT! Voorkom dat criminelen uw processen stilleggen. Voer de software-update uit tijdens het onderhoud van de machines, dan ligt uw proces toch al stil. 

Zorg voor bewustwording bij uw medewerkers

Bespreek de risico’s met uw medewerkers en spreek heldere spelregels af. Bijvoorbeeld over het gebruik van wachtwoorden:
– Zorg voor wachtwoorden van minimaal 8 tekens, maar liever meer.
– Wissel wachtwoorden regelmatig.
– Gebruik nooit de fabrieksinstelling als wachtwoord, deze zijn gewoon op internet te vinden. 

Zorg voor een noodplan

Soms gaat het toch mis. Wees daarop voorbereid. Bedenk vooraf hoe u ervoor zorgt dat u uw gegevens terugkrijgt. En hoe u uw klanten weer kunt bedienen.  

Maak dagelijks een back-up en test of de back-up werkt

Laat elke werkdag uw bestanden opslaan op een medium buiten het netwerk (zoals een losse harde schijf of tape) en berg deze apart van de server op. Controleer ook regelmatig of het back-upsysteem goed functioneert. Het zou zonde zijn als u bij schade alsnog met lege handen staat.