Dat stelt de keuringsinstantie voor autobeveiliging Kiwa SCM. Het op die manier openen van een auto is zo gemakkelijk dat sommige verzekeraars moeilijk beginnen te doen als de eigenaar zijn auto wil verzekeren.

Zoals eerder gemeld kunnen criminelen de code van een slimme autosleutel met een simpel apparaatje op afstand uitlezen als die bijvoorbeeld bij de voordeur ligt. De auto gaat daarna bij het naderen net als met de contactloze sleutel vanzelf openen en ook starten kan zonder een sleutel in het contact te steken.

Desondanks wordt het systeem met een ‘sleutelloze’ auto tegenwoordig nog altijd in 90 procent van de nieuwe auto’s geïnstalleerd. Vanaf volgend jaar komen modellen met die technologie echter niet meer door de keuring, stelt Kiwa SCM. Dat betekent dat het moeilijk of zelfs onmogelijk wordt de auto te verzekeren tenzij er speciale beveiligingsapparatuur wordt aangebracht. Het systeem is in de werkplaats overigens wel uit te zetten waarna de auto weer gewoon met een druk op de knop van de ‘sleutel’ geopend moet worden.