Jonker is gestart met de ontwikkeling van XL Plaza, een concept dat showrooms en verkoopruimten voor auto’s, motoren, caravans, boten, aanhangers onder één dak brengt. De grootste occasiondealer van Midden-Nederland verwacht zowel voor ondernemers als voor consumenten grote voordelen van deze krachtenbundeling op een oppervlakte van drie hectare. "Bedrijven die dicht bij elkaar zitten, versterken elkaar door samen te werken en elkaars kennis en expertise te gebruiken", denkt directeur Jeen Jonker. "De kans op gezamenlijk succes neemt op die manier enorm toe."

Jonker Automotive splitst ten behoeve van XL Plaza delen van de vijfduizend vierkante meter aan showroom en het grote buitenterrein in een aantal huurunits voor bedrijven die graag mee willen profiteren van de uitstraling van het complex van Jonker, van de bereikbaarheid en de centrale ligging pal aan A1 en A28. Jonker: "We slaan nieuwe wegen in. De huidige markt vraagt om een andere benadering van de consument. Die wil meer variatie onder één dak, die wil meer te zien hebben en meer te kiezen hebben." Jonker Automotive beschikt op zijn locatie aan de rand van Amersfoort over twee grote moderne showrooms. Die vierkante meters zijn volgens directeur Jonker veel aantrekkelijker en interessanter als er naast auto’s ook andere zaken worden aangeboden.

Delen van de showrooms worden daarom voor verhuur opgedeeld in aparte bedrijfsruimten vanaf driehonderd vierkante meter. De bedrijven die zich er vestigen, kunnen gebruikmaken van alle voorzieningen van Jonker Automotive. Het gaat bijvoorbeeld om een gezamenlijke receptie, kantoor- en ontvangstruimten, een restaurant en het grote showplein. Directeur Jeen Jonker verwacht veel synergievoordelen als meerdere bedrijven, met behoud van hun eigen uitstraling en identiteit, onder één dak van XL Plaza werken. "We richten ons in eerste instantie op alle mobiliteit, waaronder de caravan-, aanhanger-, boten- en motorenbranche. Maar het zou me niet verbazen als bijvoorbeeld ook dealers van bekende kledingmerken bij ons willen intrekken", aldus Jonker.