Dat zegt Piet Lathouwers, die als woordvoerder optreedt. Lathouwers Autobeheer zal nu zijn activiteiten in de gebieden Uden- Veghel-Oss concentreren in Uden. Samen met Den Bosch en Tilburg dekt Lathouwers daarmee het werkgebied Oost- en Midden-Brabant in de toekomst af. De directie zag zich door de ‘aanzienlijke verliezen’ die de betrokken vestigingen in de afgelopen jaren hebben geboekt, genoodzaakt het faillissement aan te vragen om hiermee de andere vestigingen te redden. "In totaal gaan 31 arbeidsplaatsen verloren, ongeveer een derde van het totaal. Misschien dat in Uden nog wat uitbreiding moet plaatsvinden zodat we een paar mensen kunnen herplaatsen maar dat zullen er niet veel zijn. Ik heb ook met mijn collega-dealers in de regio gebeld maar die hebben ook niet veel behoefte aan personeel op het moment." Met de sluiting hoopt men de overlevingskansen voor Lathouwers te vergroten en de werkgelegenheid voor de overige medewerkers te waarborgen.

Volgens Piet Lathouwers was het personeel wel een beetje voorbereid. "We zijn in verband met de crisis begonnen met een systeem dat aangeeft wat er moet gebeuren en wat er daadwerkelijk gebeurt. Daardoor konden de mensen dagelijks zien wat er gaande was, dus dat het slecht ging, kan geen verrassing zijn geweest. Maar het blijft toch altijd een schok, ook voor ons als familie.  Het bedrijf bestaat sinds 1848 en we zijn sinds 1926 dealer van GM. Wij hebben medewerkers die met Lathouwers vergroeid zijn en de blitz van Opel op hun voorhoofd hebben staan bij wijze van spreken.  Die mensen moet je dan toch naar huis sturen, heel vervelend. Maar het was onvermijdelijk."

Lathouwers Autobeheer gaat dus in afgeslankte vorm verder met dealervestigingen voor Opel en Chevrolet in Den Bosch en voor Opel in Tilburg en  Uden. De directie denkt dat die omvang beter past bij het huidige Opel. "Opel heeft de laatste jaren erg veel marktaandeel verloren. Hoewel we de laatste tijd niet ontevreden zijn, met name door het zakelijke segment, verwacht ik toch niet dat Opel zijn aandeel van een aantal jaren geleden weer terug krijgt."

Lathouwers Autobeheer BV kamp al jaren met structureel negatieve bedrijfsresultaten. Al in de jaren kort na de eeuwwisseling boekte het bedrijf (volgens de gedeponeerde jaarstukken) jaarlijks twee à drie ton euro verlies. Het jaar 2008 spande de kroon met een verlies van 670 duizend euro. In 2010 leek er even wat rust te zijn ontstaan; Lathouwers kwam dat jaar – door goede nieuwverkopen – voor de eerste – en achteraf gezien tevens laatste – keer binnen in de DSN Dealerholding Top 50 op plek 48. Het bedrijf draaide in dat jaar financieel break-even. Maar vorig jaar zat de klad er weer flink in: bij een netto-omzet van ruim zestig miljoen euro werd een verlies genoteerd van 528 duizend euro. Zie voor het financieel verslag over 2011/2010 op http://www.dealersupportnet.nl/ in de rubriek Dealerholdings in het nieuws.