De organisatie baseert zich op meldingen van verzekeraars bij het Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude (CBV). Hierbij zouden miljoenen euro’s ten onrechte zijn uitgekeerd.

Omdat het aantal ruitschades en -reparaties de afgelopen periode is toegenomen – en daarmee ook het aantal frauduleuze handelingen – heeft het verbond zijn leden opgeroepen extra alert te zijn op dergelijke fraudes. Om de verzekeraars te helpen bij fraudedetectie zegt het verbond een ‘kennis- en analysefunctie’ te hebben ingericht om de aard en omvang van fraude nog sneller in beeld te brengen.

Volgens het Verbond van Verzekeraars hebben de meeste gemelde misstanden betrekking op claims die zijn ingediend door niet-georganiseerde herstellers, die bijvoorbeeld op parkeerplaatsen hun diensten aanbieden. Er worden vooral te hoge, onterechte of gefingeerde kosten geclaimd. Ook de verzekerden zelf blijken te frauderen, bijvoorbeeld met een ruitvervanging kort na het ingaan van een nieuwe polis of een tijdelijke wijziging van de dekking.

 Fraude autoruitschade.