Het gaat dan om kortingsbedragen globaal tussen duizend en drieduizend dollar. Ook bij Toyota wordt het allemaal een beetje knijpen; het financieel zo ontzettend solide bedrijf heeft voorspeld dat het in de tweede helft van zijn boekjaar 2008-2009 nauwelijks winst zal maken.
De reducties gelden niet voor topman Watanabe en zijn club van executives maar de verwachting is dat ook zij kleinere ‘compensaties’ zullen krijgen. Vorig jaar, toen het nog goed ging, kregen de 36 hoogste managers bij Toyota nog een opslag van gemiddeld vijf procent, een bedrag van ongeveer 1,2 miljoen dollar.   

 

Toyota heeft in november in Noord-Amerika, een heel belangrijke markt voor het Japanse bedrijf, 130 duizend auto’s verkocht. Dat is een daling van 34 procent ten opzichte van november 2007. De Toyota-divisie verkocht 114 duizend exemplaren, een daling van 33,8 procent.  De Lexus-divisie verkocht ruim zestienduizend auto’s, een daling van 34,7 procent. Bij Toyota waren het vooral de suv’s zoals de 4Runner (-45,9 procent), de FJCruiser (-42), de Highlander (-35,9) en de Land Cruiser (-65,7 procent) die de cijfers drukken. De verkopen van de Yaris (-16,6 procent) en de Corolla (-12,8)  daalden het minst.