In december maakte het autoconcern bekend dat het, in het kader van het reorganisatieplan dat aan het Amerikaanse Congres gepresenteerd moet worden, een ‘strategische analyse’ zou uitvoeren van Saab. Volgens merkenchef Lutz is dit een nette manier van zeggen dat het niet goed gaat met Saab en dat er wat moet gebeuren. Zie ook: GM krijgt tweede lening
General Motors heeft nog niet officieel bekendgemaakt dat Saab verkocht gaat worden maar is het merk is wel in de zogeheten stille verkoop gegaan. Maar Saab lijkt na Hummer het tweede merk te zijn dat GM aan de straatstenen niet kwijt kan. Dat het General Motors niet lukt om een koper te vinden voor Hummer of Saab, heeft alles te maken met de kredietcrisis en de daaruit resulterende mondiaal gedaalde autoverkopen. Voor iedere autofabrikant zijn de inkomsten gedaald, er kan slechts moeizaam geld worden geleend en dat weerhoudt de branche er van om nieuwe avonturen aan te gaan. "Transacties zijn alleen mogelijk indien er niet met cash geld betaald hoeft te worden", zo stelde Renault-Nissan topman Ghosn onlangs.
De Zweedse regering heeft vorige man plannen aangekondigd om zijn autoindustrie met in totaal 2,3 miljard euro aan kredietgaranties en spoedleningen te gaan steunen. Ook Volvo zit namelijk in de problemen. Dit merk zag zijn Amerikaanse verkopen nog sterker dalen en zit naar verwachting dieper in de rode cijfers.

Zie ook: www.autointernationaal.nl