Piëch wil Winterkorn (VW-ceo) als topman van het samengevoegde bedrijf. Piëch, kleinzoon van Ferdinand Porsche, zei dat het ‘onwaarschijnlijk is dat Wendelin Wiedeking (Porsche-ceo) in een lagere functie zou willen aanblijven’, zo meldt Financial Times. Dat is de vileine uitdrukking van Piëch die hij in het verleden vaker gebruikte als het ging om het beoogde vertrek van VW-managers. Wendelin Wiedeking heeft in de afgelopen jaren Porsche weliswaar tot bloei gebracht maar staat ook bekend als eigenwijs. Hij heeft in de afgelopen tijd met boude uitspraken vooral de werknemersvertegenwoordiging van Volkswagen AG tegen zich in harnas gejaagd. Piëch staat bekend als iemand die altijd overeenstemming zoekt met werknemers en vakbonden.

Piëch wil het nieuwe bedrijf ‘Auto Union’ noemen. Hij zei dat een overname van sportwagenfabrikant Porsche door Volkswagen niet van de baan is. Het zou het eenvoudigst  zijn om gewoon Porsche te integreren als tiende merk in de VW Groep. Porsche heeft momenteel veel schulden (negen miljard euro) vanwege het aankopen van heel veel aandelen Volkswagen en heeft problemen met het betalen van de rente omdat de klad is gekomen in de verkoop van Porsches vanwege de crisis.

Overigens loopt in zeven maanden tijd een tweede onderzoek van Bafin, de financiële waakhond van Duitsland, naar vermeende marktmanipulatie door Porsche, Het gaat om het handelen van Porsche in verband met zijn pogingen 75 procent van de aandelen VW in handen te krijgen.