"Pieter Hofstra heeft een indrukwekkende staat van dienst in politiek en bestuur. Hij staat bekend om zijn affiniteit met mobiliteit en heeft een uitmuntend netwerk van politici en andere beleidsmakers", aldus directeur Renate Hemerik van VNA. De nieuwe voorzitter uitte in zijn aanvaardingsspeech direct scherpe kritiek op de aanpak van de af- en ombouw van bpm. "Voor het ondernemersklimaat is het van het grootste belang dat de overheid zich betrouwbaar toont en zich voorspelbaar gedraagt. Dat is bij de bpm-afbouw en -ombouw niet gebeurd", aldus Hofstra. "Daardoor is het restwaardeprobleem van de leasebranche verergerd. Nu komen daar de slechte occasionmarkt, het geringe consumentenvertrouwen en de kredietcrisis bij. De overheid realiseert zich onvoldoende dat uw continuïteit wordt bepaald door restwaarden over vier tot vijf jaar." Hofstra signaleert een toenemend belang voor off-balance financiering van mobiliteit. "Dat is onder de huidige omstandigheden essentieel voor onze economie en samenleving."
"De voorzitter van VNA is een belangrijke bron van inspiratie voor het bestuur en het verenigingsbureau", vindt directeur Hemerik. "Door zijn achtergrond heeft Pieter Hofstra een uitstekende antenne voor de belangen van onze leden. Met zijn kennis van het politieke en bestuurlijke krachtenveld is hij een ideale gesprekspartner in actuele kwesties. Ik ben ervan overtuigd dat we met zijn ervaring en netwerk de belangen van de autoleasebranche in deze turbulente tijden luid en duidelijk kunnen behartigen."
Ir. Pieter Hielke Hofstra (1946) kan bogen op een uitgebreid netwerk bij politiek en andere beleidsmakers. Van 1994 tot 2006 zat hij namens de VVD in de Tweede Kamer. Hij was lid van vaste kamercommissies, zoals die voor Verkeer en Waterstaat en Financiën. Van de commissie voor Economische Zaken was hij voorzitter. Sinds 2007 is hij lid van de Eerste Kamer en voorzitter van de Raad van Advies van Rijkswaterstaat.
Verder is Hofstra voorzitter van de Vereniging Afvalbedrijven (brancheorganisatie Nederlandse afvalsector), voorzitter van Rail Cargo Information Netherlands (voorlichtingsbureau goederenvervoer per spoor) en bestuurslid van VNO-NCW.
Zie ook: Biesheuvel verlaat VNA