Maar ons land blijft in de hoek waar de klappen vallen. Over de periode januari tot en met oktober kwamen de autoverkopen in Nederland bijna een kwart lager uit met over de maand oktober een daling met 14,5 procent. In de afgelopen maand zet ons land daarmee in West-Europa op Finland en Griekenland na de slechtste prestatie neer.
Dat blijkt uit het maandelijkse overzicht van de Europese autokoepel Acea in Brussel. In West-Europa werden in oktober bijna 16 procent meer auto’s verkocht dan een jaar geleden, maar in Oost-Europa 37 procent minder. Zoals al tijden doen de landen met een sloop- of vergelijkbare regeling het goed: Groot-Brittannië boekt een plus van 32 procent, Spanje van 26 procent, Duitsland van 24 procent  en Frankrijk van 20 procent. Door die overheidssteun blijft Duitsland over tien maanden gezien veruit het meeste in de plus met een groei van 26 procent.
In Oost-Europa is de automarkt in een aantal landen bijna weggevaagd. Bulgarije, Hongarije, Roemenië en de kleinere Balkan-staten zetten over oktober allemaal een min van minstens 60 procent neer. Alleen Polen haakt af met een bescheiden krimp met 8,4 procent. Over tien maanden gezien is de automarkt in Hongarije en Roemenie nu met 60 procent gekrompen terwijl in Letland zelfs sprake is van een daling met meer dan 80 procent.