Het publiek, in de rol van burgers en consumenten, speelt daarin een cruciale rol. De uitkomsten van de debatten dienen mede als input voor een expertmeeting later dit jaar en zullen worden gepresenteerd aan het Europees Parlement tijdens een ‘dinner debate’ dat in samenwerking met STOA (Science and Technology Options Assessment) wordt georganiseerd. Deze organisatie bekijkt wetenschappelijke en technologische beleidsopties voor het parlement.

 

Biobrandstoffen leken lange tijd een oplossing te bieden voor diverse problemen. Ze zijn klimaatvriendelijk, duurzaam (vernieuwbaar in tegenstelling tot fossiele brandstoffen), scheppen kansen voor de agrarische sector en maken ons minder afhankelijk van olieproducerende landen. Maar gedurende het afgelopen jaar ontstond twijfel over de geschetste verwachtingen. Gaat de productie van biobrandstof niet ten koste van de voedselvoorziening? Kost het produceren van biobrandstoffen niet meer dan het oplevert? Gaat de productie van de grondstoffen voor biobrandstof niet ten koste van de natuur? Levert biobrandstof wel een reductie van broeikasgassen op als je het hele productieproces meerekent? Dat soort vragen.

 

In samenwerking met het burgerinitiatief Democratisering van de waarheid www.democratiseringvandewaarheid.nl organiseert het Kluyver Centrum voor Genomics van Industriële Fermentatie van de TUDelft twee publieke bijeenkomsten. Eén in Amsterdam (11 september, De Rode Hoed) over de politieke-bestuurlijke, wetenschappelijke en maatschappelijke aspecten van biobrandstof en één in Rotterdam (23 september, De Unie) over problemen rond praktische en economische haalbaarheid van die aspecten, specifiek voor de situatie in Rotterdam. Voor deze bijeenkomsten wordt ook samengewerkt met het Rotterdam Climate Initiative en de internationale branchevereniging Europabio.

 

Meer informatie: www.parrhesia.info