Verheugen ziet de inruilpremie, waarover binnen de EU afspraken zouden moeten komen, als een goede manier om het geslonken consumentenvertrouwen op te krikken. Naar verluidt, zou hij denken aan een premie van drieduizend euro. De Duitse eurocommissaris toonde zich eerder al voorstander van goedkope leningen aan de auto-industrie door de Europese Investeringsbank.
Ook Frankrijk en Duitsland zijn vastbesloten de noodlijdende Europese autoproducenten bij te springen. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben dat maandag in Parijs gezegd na een onderhoud over de economische crisis.

"We laten onze auto-industrie niet vallen", aldus Sarkozy. Hij toonde zich bezorgd dat Europese autofabrikanten in het nadeel raken door de overheidssteun van 25 miljard dollar (20 miljard euro) die de Verenigde Staten willen steken in hun eigen Ford, Chrysler en General Motors.
Eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) waarschuwde Duitsland en Frankrijk juist om geen race aan te gaan met de Verenigde Staten bij het subsidiëren van de auto-industrie.

 

(bron: ANP, Volkskrant, NRC)