Stonach zou zich hebben ingezet voor talrijke projecten op gebied van milieu en sociale projecten. Hij zou vooral waarde hechten aan de relatie tussen management en werknemers, een zaak waar Stonach een basisprobleem in de onderlinge omgang ziet. "Dat is in Amerika nog meer het geval dan in Europa", aldus de Magna-baas. "Als we de cultuur in Amerika niet veranderen is Amerika niet concurrerend." Volgens hem heeft de economie bedrijfsstructuren nodig waarin de medewerkers meer betrokken worden.
De Öko Globe is in 2007 in het leven geroepen en wordt uitgereikt in tien categorieën. De Globe wordt toegekend door DEVK Verzekeringen, het Öko-GlobeInstituut van de van de universiteit avn Duisburg/Essen en Automobil-Club Verkeht ACV.
Autobranche-expert Ferdinand Dudenhöffer trad op als woordvoerder van de jury. Hij zei dat het ‘indrukwekkend’ was wat de autoindustrie aan innovaties heeft laten zien. De volgende projecten zijn onderscheiden: Daimler/Evonik (innovatieve energiedragers), Mini (elektrische en hybride aandrijving), Volkswagen (conventionele aandrijvingen), Toyota (volumeauto’s), Ford (concept- en nicheauto’s), Magna (innovaties als toeleverancier), Bogestra ( ecologisch vervoer), Daimler Car2Go (mobiliteitsproject en visie) en Opel/Segway-project Puma (duurzame infrastructuur).