Een officiële schatting: één op de achttien Nederlandse auto’s rijdt met een onjuist aantal kilometers op de teller. Van die oplichterij kunnen consumenten flink de dupe worden. Het erge is dat het zo gemakkelijk kan, vinden de gedupeerden. Al voor zestig of zeventig euro komt iemand aan huis aan de teller prutsen, schrijft dagblad BN/ De Stem. Het is zó makkelijk en goedkoop, dat zelfs autoverhuurders er last van hebben. Vooral in de zomertijd. Dat gaat zo: iemand huurt een goedkoop autootje, gaat ermee op vakantie naar Zuid-Spanje en laat bij terugkeer voor vijftig euro de teller zóver terugzetten, dat maar driehonderd gereden kilometers moeten worden afgerekend. Tel uit je winst.

 

Bon uit Zuid-Spanje

‘We weten als verhuurbedrijven dat dat fenomeen bestaat, maar het is erg moeilijk er iets tegen te doen’, zegt Theo van Rijswijk van Europcar Nederland. Hoe vaak het voorkomt? „We denken niet zo vaak, maar we weten dat niet precies omdat we er eigenlijk alleen achterkomen als je ineens een bon uit Zuid-Spanje binnen krijgt, terwijl iemand zegt maar driehonderd kilometer te hebben gereden." In geval van koop en verkoop, is de schade groter. Koop je een auto die eigenlijk veel meer gereden heeft, dan krijg je immers ook veel sneller met dure reparaties van doen. Dat moet afgelopen zijn, schreven de Stichting Nationale Autopas en de Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW vorig jaar aan politiek Den Haag. De instanties willen dat het ongeoorloofd wijzigen van de kilometerteller strafbaar wordt. 
De Tweede Kamer heeft minister Eurlings dit voorjaar de opdracht gegeven hier nu écht wat aan te gaan doen. Zijn woordvoerder zegt: 
‘De minister komt kort na de zo mervakantie met een brief over kilometerfraude. De Tweede Kamer heeft daar om gevraagd.’
In die brief komt Eurlings met ideeën om de fraude de nek om te draaien.
Bij de BOVAG zegt woordvoerder Paul de Waal: „Wij gaan ervan uit dat de minister met een plan komt om op veel momenten in het leven van een auto verplicht de kilometerstand te laten registreren. En het aanstellen van geregistreerde terugdraaiers voor aantoonbaar bonafide gevallen." Ieder ander die dán nog een teller terugdraait, is strafbaar.