Met de uitspraak lijkt een in 2007 begonnen touwtrekken tussen de occasionsites AutoTrack en Gaspedaal.nl in het voordeel van AutoTrack uit te vallen. Destijds spande de website, eigendom van de Persgroep, met succes een rechtszaak aan tegen Gaspedaal.nl, eigendom van De Telegraaf. Laatstgenoemde ging in hoger beroep en haalt nu opnieuw bakzeil. Het hof verbiedt het zogenaamde ‘scrapen’, het doorzoeken van het aanbod bij andere sites en die vervolgens in een eigen look and feel te presenteren. Een dergelijke manier van werken benadeelt de bronnen waaruit de informatie is gehaald, omdat deze een minder interessante partij worden voor adverteerders. Het recht op de data berust bij de zoekmachines die als bron worden gebruikt.  

AutoTrack laat over hergebruik van zijn content geen misverstand bestaan. Op de website wordt gewezen op de rechten van intellectuele eigendom op de geboden informatie. ‘Onder onze algemene voorwaarden is het niet toegestaan de informatie op de website van AutoTrack.nl openbaar te maken, te verveelvoudigen, te hergebruiken, te wijzigen, te "reverse engineeren", te decompileren of op te slaan in enig geautomatiseerd bestand, of op enigerlei wijze te exploiteren, anders dan voor de doeleinden waarvoor de website kennelijk is bestemd.’

Met de uitspraak is overigens nog niet het allerlaatste woord gesproken in deze zaak. Nu het Europese Hof antwoord heeft gegeven op een aantal deelvragen, gaat de zaak terug naar het Haagse Gerechtshof. Gewapend met de jongste inzichten zal die waarschijnlijk medio 2014 een definitieve uitspraak doen in de kwestie – zeven jaar nadat AutoTrack die aanhangig had gemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding