Vorig jaar stond rood nog in vijf landen – waaronder Nederland – in de top vijf aan favoriete kleuren. Ook lederen bekleding als accessoire is passé; alleen in Spanje lopen mensen er nog warm voor. Een navigatiesysteem daarentegen is juist wél erg gewild.

Anders dan wellicht verwacht, zijn airco’s met name gewild in Noord-Europese landen; landen die van nature al een koel klimaat hebben. In landen waarvan te verwachten is dat ze dergelijke verkoeling harder nodig hebben – zoals Spanje of Italië – nemen ze daarentegen genoegen met een schuifdak. Nederlanders hebben in hun zoektocht naar een nieuwe auto één wens die in geen enkel ander land het favorietenlijstje haalt: de trekhaak. Vermoedelijk om de caravan mee op sleeptouw te nemen.

Over twee accessoires zijn Europeanen erg eensgezind: wegenkaarten gaan de auto uit en maken plaats voor een navigatiesysteem. In België, Frankrijk, Italië en Nederland is dit de meest geliefde accessoire. Daarnaast wordt bij voorkeur gereden in een auto met xenonverlichting. De cruise control duikt voor het eerst op in de top vijf van twee landen, namelijk in Nederland en Oostenrijk. Een jaar geleden haalde deze tempobepaler nog geen enkel toplijstje.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding