Sinds de zomer van vorig jaar houdt de economiesite bij hoe de waarde van populaire occasions zich ontwikkelt in ons land. Ging de vorige keer de Volkswagen Polo nog aan kop, ditmaal is het de Fiesta.

Om tot de ranking te komen, nam Z24 eind februari 170 duizend auto’s op Autotrack en Autotrader onder de loep. Het onderzoek bevestigt de trend die al jaren te zien is: kleine auto’s zijn waardevaster dan de grotere middenklassers. Verder blijkt een doorsnee occasion acht jaar oud en heeft hij er 112 duizend kilometer opzitten. De gemiddelde vraagprijs is 11.350 euro.

‘Duits’ is niet automatisch veel waardevaster dan ‘Frans’, ondanks de verschillen in imago. In de top 10 van meest aangeboden occasions nemen de auto’s uit het B-segment het minst in waarde af. Grote middenklassers als de BMW 3 en de VW Passat verliezen juist weer sneller hun waarde. Wat de kleuren betreft: opvallende tinten doen het beter grijs en blauw. Uitzondering is groen: zo’n exemplaar daalt juist het snelst. En als het ook nog een Lancia Thesis betreft, gaat het helemaal hard.