Tegelijkertijd blijft een occasion in Nederland opvallend genoeg wel het meest betaalbaar van Europa, met een gemiddelde prijs van 13.020 euro, tegenover het Europese gemiddelde van 15.894 euro. Dit blijkt uit het jaarlijkse Europe Report van AutoScout24. Hierin worden vraag en aanbod van occasions in zeven Europese landen* met elkaar vergeleken op basis van merk, type, prijs en kleur.
 

Occasions in Frankrijk het duurst, Nederland meest voordelig
Gemiddeld wordt er in Frankrijk het meeste geld voor een occasion betaald (€19.289), dit is 5,2 procent meer dan het jaar ervoor. Ook in Duitsland wordt diep in de buidel getast voor een tweedehandsauto, want gemiddeld betalen de Duitsers €18.309 voor een occasion, een stijging van 5,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Opvallend is dus dat de occasionprijzen in Nederland procentueel gezien het meest zijn gestegen (9,8%), maar dat Nederland nog wel het voordeligste occasionland is van Europa.

Nieuw in de ranking: Ford
In het onderzoek wordt ook gekeken naar de populariteit van de automerken. Dan valt op dat auto’s van Duitse makelij de ranking ook dit jaar blijven aanvoeren: BMW, Mercedes-Benz, Audi en Volkswagen zijn favoriet. Op nummer vijf kunnen we een nieuwkomer verwelkomen: namelijk het van origine Amerikaanse merk Ford.

BMW 3-serie opnieuw populairste occasionmodel
Niet alleen automerken worden onder de loep genomen, ook wordt er gekeken in welke modellen Europeanen het liefst rondrijden. Voor het negende jaar op rij is de BMW 3-serie de meest gezochte occasion op de occasion-portal. Ook de Volkswagen Golf is populair in heel Europa; zo is de Golf in Italië en Nederland het meest gezochte occasionmodel en in België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk staat de Golf op twee.

Dit is de top vijf populairste modellen in Europa:
1. BMW 3-serie
2. Volkswagen Golf
3. BMW 5-serie
4. Audi A4
5. Mercedes-Benz C-klasse

Zwart nog steeds geliefd, wit is opkomend
Zwart is steevast de meest populaire kleur; 28,7 procent van de Europeanen zoekt naar deze kleur, gevolgd door grijs (18,3%), wit (14,6%), zilver (12,1%) en blauw (11,7%). De kleur wit is vergeleken met het jaar ervoor één plaats gestegen en het is dus mogelijk dat de Europese autowegen dit jaar iets vaker wit kleuren. Autobezitters met een rode auto kunnen deze waarschijnlijk het beste kwijt aan een Fransman of een Nederlander, aangezien daar de meeste vraag is naar deze kleur (respectievelijk 5,1% en 5,6%).

* België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk en Spanje zijn onderzocht. Alle berekeningen zijn gebaseerd op een totale database van ruim 2,4 miljoen auto’s aangeboden op AutoScout24.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding