Er is daarnaast een opvallende stijging te zien in het aantal aangeboden en gezochte oldtimers (respectievelijk +1.3% en +12.9%). Dit blijkt uit de Marktmonitor van AutoScout24.

Occasion kost gemiddeld 15.147 euro

Eerder dit jaar bleek uit de Used Car Price Index* (AGPI) van AutoScout24 dat de occasionprijzen sterk gestegen zijn in heel Europa. Het is daarom verrassend dat deze trend zich niet meer in Nederland voortzet (zie onderstaande grafiek). Ten opzichte van januari dit jaar zijn de prijzen met 0.2 procent gedaald van 15.443 naar 15.147 euro; een verschil van 296 euro. De grootste procentuele prijsdaling (-3.8%) is te zien bij youngtimers; een auto met een leeftijd tussen de 20 en 30 jaar. Daarentegen is de gemiddelde occasionprijs gestegen in het SUV-segment naar 27.105 euro (+1.5%), gevolgd dor MPV’s naar gemiddeld 12.428 euro (+0.9%) en hogere middenklasse auto’s naar 24.600 euro (+0.8%).

Stijging aantal oldtimers

Oldtimers, occasions van meer dan 30 jaar oud, worden weer meer online te koop gezet. Zo is er een stijging van 12.9 procent te zien in het aantal aangeboden occasions in dit segment met een gemiddelde prijs van 23.804 euro; dat is 4 procent goedkoper dan een maand eerder. Dat is opvallend, aangezien de populariteit in dit segment met 1.3 procent is gestegen.  

Occasions tussen 1-3 jaar in trek

Een opvallende stijging is te zien in de populariteit van occasions van één tot drie jaar oud; er werd maar liefst 19.1 procent meer gezocht naar dit bouwjaar. Het aanbod is met 2.8 procent gestegen en het is dan ook niet verassend dat de prijs van deze occasions met 1.1 procent is gestegen naar een gemiddelde van 25.881 euro. Ook tweedehandsauto’s van nul tot één jaar oud zijn in trek; zo is de populariteit van deze occasions gestegen met 16.4 procent, wat heeft geleid tot een prijsstijging van 0.5 procent naar gemiddeld 35.175 euro. Verder zijn ook luxeauto’s (+13.5%), middenklasse (+12.5%) en hogere middenklasse occasions (+12.7%) steeds gewilder op AutoScout24.

Grafiek 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding