Het familiebedrijf werd 100 jaar geleden opgericht in het Zuid-Hollandse Groot-Ammers maar is tegenwoordig gevestigd in Langerak, een dorp verderop. Tijdens de feestelijke viering van dit ivoren jubileum is gisteren het bijbehorende wapenschild onthuld door de tweede en de vierde generatie Van der Wal, in het bijzijn van Jaap Smit, de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland en Burgemeester Dirk van der Borg. Van der Wal en Zonen is een autogroothandel die jaarlijks ruim 12.000 auto’s verhandelt, vooral op de zakelijke markt.

Het predicaat ‘Hofleverancier’ is in 1815 ingevoerd door Koning Willem I en is samen met het predicaat ‘Koninklijk’ één van de oudste Koninklijke onderscheidingen van ons land. Dit predicaat geeft bedrijven het recht om het Koninklijk Wapen te voeren, met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Hofleveranciers moeten aan strenge eisen voldoen: het predicaat is enkel voorbehouden aan solide bedrijven die al langere tijd bestaan en vaak van generatie op generatie zijn overgegaan. De ondernemers moeten van onbesproken gedrag zijn.

"In 1918 startte mijn opa Klaas in een klein schuurtje met wat fietsen en motoren," zegt Peter van der Wal, een van de huidige directeuren van het autobedrijf. "Zo’n 11 jaar later bouwde hij zijn eerste garage, van waaruit hij ook auto’s verkocht. In het begin gaf hij daar een gratis rijles bij." Inmiddels staat de derde generatie Van der Wal aan het roer van de onderneming.

"Wij hebben ons in honderd jaar tijd ontwikkeld tot een absolute remarketing specialist en richten ons voornamelijk op het business-to-business-segment," zegt Peter van der Wal. "Die ontwikkeling is alleen mogelijk geweest door steeds flexibel in te spelen op de veranderingen in de markt. Daarnaast streven we altijd naar absolute kwaliteit en een hoog serviceniveau en selecteren we zorgvuldig betrouwbare partners. We zijn bijvoorbeeld al meer dan 75 jaar lid van de Bovag. Dat we ons familiebedrijf nu mogen betitelen als Hofleverancier is een bekroning op ons werk. We zijn trots op dit predicaat!"