Uit controles van de Economische Inspectie in België blijkt zelfs dat autohandelaren vaak een loopje nemen met de regels rond garantie. De dienst voerde tussen oktober 2017 en maart 2018 151 controles uit bij verkopers van tweedehandswagens. Daarbij stelde ze bij 88 ondernemingen in totaal 257 overtredingen vast. Om dat in de toekomst in te dammen, heeft minister Peeters in overleg met Traxio de verscherpte regeling uitgewerkt.

De checklist is ontwikkeld in samenwerking met Traxio, de branche-organisatie voor de autosector en aanverwante bedrijven. Behalve een verplichte checklist komt er ook een nieuw modelcontract. "Voor elk onderdeel van het voertuig wordt aangegeven of het onderdeel in orde is, sporen van slijtage vertoont, of te herstellen is. De consument zal daardoor veel duidelijker dan vandaag weten welke garantie hij kan verwachten," aldus de Belgische bewindsman.