Het onderzoek richt zich op vier grote autohandelaren, die tweedehands leaseauto’s hebben verkocht aan buitenlandse handelaren tegen grote sommen contant geld. Er is beslag gelegd op meer dan vijfhonderd auto’s, 350.000 euro en 25 bankrekeningen. Er zijn geen mensen aangehouden. Een politiewoordvoerder zegt dat de invallen ‘op verschillende plaatsen in Nederland’ zijn gedaan, maar kon niet zeggen waar precies. Wel is bekend dat in Woerden de meeste auto’s in beslag zijn genomen.

De auto’s die werden verkocht zijn vermoedelijk op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Deze bedrijven worden ook ‘ploffers’ of ‘missing traders’ genoemd en staan vaak op naam van iemand die niet de echte eigenaar is. In werkelijkheid zijn de voertuigen geleverd aan Duitse handelaren die ze verkochten op de Berlijnse automarkt. In ongeveer twee jaar tijd zouden de verdachte autobedrijven voor 120 miljoen euro aan auto’s hebben geëxporteerd.