Er is een aanzienlijke verschuiving te zien van diesel naar hybride en benzine. Over het geheel worden veelal jongere (< 6 jaar) auto’s gekocht. Ondanks de vraag naar kleinere auto’s, zijn het SUV- en sportauto segment de snelste groeiers. Dit blijkt uit de laatste Indicata Market Watch.

Geen prijsverhogingen

‘Na een dalende trend sinds Covid-19, zien we dat de markt het pre-lockdown prijsniveau overschrijdt en jaar-na-jaar stijgt. Dit geeft aan dat er weer sprake is van een zekere prijsstabiliteit. Dat gezegd hebbende, is het verrassend om te zien dat, ondanks de disbalans tussen vraag en aanbod er geen prijsverhogingen op de markt te zien zijn. Verkoop bereikte een piek van 4.500 occasions per dag. De occasionvoorraad ligt nu 9 procent onder het niveau van april en toont een tekort van 33.000 eenheden.’

Occasiontekort

Veel dealerbedrijven missen volgens Indicata door het niet juist (op)prijzen van de huidige voorraad het momentum op significante winstmogelijkheden. ‘Er is namelijk een occasiontekort, de vraag is hoger dan het aanbod en daarnaast stijgen de groothandelsprijzen’.