Autobedrijven verkochten 9 procent minder occasions in november

De verkoop van gebruikte personenauto’s viel vorige maand ruim 9 procent lager uit dan in november 2019. De vakhandel telde 99.276 transacties, tegen 109.273 een jaar eerder. Ook de onderlinge handel tussen particulieren liep terug, met 12 procent. Toch gaan er in 2020 waarschijnlijk meer dan 2 miljoen occasions verkocht worden. Dit blijkt uit cijfers van de Bovag en RDC.

Occasionmarkt handhaaft hoge niveau in april: +8%

Nadat in de zomermaanden record na record werd verbroken, noteerden de autobedrijven in november voor het eerst sinds mei dit jaar een daling. In oktober bleek een daling in de onderlinge particuliere handel al een eerste voorbode voor een aanstaande terugloop in occasionverkopen door de vakhandel. Particulieren onderling verhandelden vorige maand 54.740 gebruikte personenwagens en dat was 12 procent minder dan in november 2019.

Twee miljoen

In de eerste elf maanden van het jaar verkochten autobedrijven 1.185.061 tweedehands personenauto’s, oftewel bijna 10.000 meer dan een jaar eerder. Van consument naar consument werden tot en met november zo’n 52.000 occasions meer verhandeld dan vorig jaar in dezelfde periode. Het is daardoor aannemelijk dat er in heel 2020 voor het eerst in totaal meer dan 2 miljoen gebruikte auto’s van eigenaar wisselen gedurende één kalenderjaar.

Provincies

In alle provincies nam de verkoop van occasions door de vakhandel en door particulieren in 2020 tot en met november toe, behalve in Flevoland en Utrecht. De landelijke stijging bedraagt 2,9 procent, maar de Utrechters kochten dit jaar 136.884 tweedehands auto’s en dat is 0,9 procent minder dan in de eerste elf maanden van 2019. In Flevoland daalde de aanschaf van occasions met 1,2 procent, terwijl er in Noord-Holland van januari tot en met november welgeteld 39 gebruikte wagens méér werden verkocht. De grootste stijging werd genoteerd in Overijssel, daar groeide het aantal occasionkopers met 6 procent tot 143.097. In Drenthe en Gelderland nam de occasionverkoop met 4,7 procent toe, in Groningen met 4,2 procent en in Noord-Brabant met 4,1 procent.

Autobedrijven verkochten 9 procent minder occasions in november - Automobielmanagement.nl

Autobedrijven verkochten 9 procent minder occasions in november

De verkoop van gebruikte personenauto’s viel vorige maand ruim 9 procent lager uit dan in november 2019. De vakhandel telde 99.276 transacties, tegen 109.273 een jaar eerder. Ook de onderlinge handel tussen particulieren liep terug, met 12 procent. Toch gaan er in 2020 waarschijnlijk meer dan 2 miljoen occasions verkocht worden. Dit blijkt uit cijfers van de Bovag en RDC.

Occasionmarkt handhaaft hoge niveau in april: +8%

Nadat in de zomermaanden record na record werd verbroken, noteerden de autobedrijven in november voor het eerst sinds mei dit jaar een daling. In oktober bleek een daling in de onderlinge particuliere handel al een eerste voorbode voor een aanstaande terugloop in occasionverkopen door de vakhandel. Particulieren onderling verhandelden vorige maand 54.740 gebruikte personenwagens en dat was 12 procent minder dan in november 2019.

Twee miljoen

In de eerste elf maanden van het jaar verkochten autobedrijven 1.185.061 tweedehands personenauto’s, oftewel bijna 10.000 meer dan een jaar eerder. Van consument naar consument werden tot en met november zo’n 52.000 occasions meer verhandeld dan vorig jaar in dezelfde periode. Het is daardoor aannemelijk dat er in heel 2020 voor het eerst in totaal meer dan 2 miljoen gebruikte auto’s van eigenaar wisselen gedurende één kalenderjaar.

Provincies

In alle provincies nam de verkoop van occasions door de vakhandel en door particulieren in 2020 tot en met november toe, behalve in Flevoland en Utrecht. De landelijke stijging bedraagt 2,9 procent, maar de Utrechters kochten dit jaar 136.884 tweedehands auto’s en dat is 0,9 procent minder dan in de eerste elf maanden van 2019. In Flevoland daalde de aanschaf van occasions met 1,2 procent, terwijl er in Noord-Holland van januari tot en met november welgeteld 39 gebruikte wagens méér werden verkocht. De grootste stijging werd genoteerd in Overijssel, daar groeide het aantal occasionkopers met 6 procent tot 143.097. In Drenthe en Gelderland nam de occasionverkoop met 4,7 procent toe, in Groningen met 4,2 procent en in Noord-Brabant met 4,1 procent.