BCA: ‘Zuinige occasions blijven ook tijdens tweede lockdown in trek’

De vraag naar zuinige gebruikte auto’s is onverminderd groot. Dat stelt autoveilinghuis BCA. Zakte de verkoop tijdens de eerste lockdown in maart nog in, nu lijkt de dip minimaal en ziet BCA de markt snel herstellen.

BCA merkt dat autodealers en -handelaren anders reageren op de lockdown die momenteel van kracht is dan die in het voorjaar. Er wordt gezorgd dat de voorraad occasions op peil is en op peil blijft, in plaats van dat voorraden worden afgebouwd. Bovendien is er veel vraag naar zuinige, jonge occasions en worden vooral oudere, minder zuinige auto’s ingeruild.

Vergroening

“De Covid-19-maatregelen van dit jaar hebben naast rust nog een neveneffect op de weg: vergroening van het wat oudere wagenpark,” zegt Iede Aukema, algemeen directeur van BCA. Mensen rijden volgens hem minder kilometers en dat maakt het interessant hun grotere, vaak ook wat oudere en minder zuinige auto, al dan niet met dieselmotor, in te ruilen voor een kleiner en zuiniger exemplaar.

“Wij zien dat heel duidelijk terug in vraag en aanbod. Er is veel vraag naar jonge, zuinige en niet al te grote occasions. Reden voor ons om die auto’s onder een eigen label, BCA NL Importauto, uit het buitenland te importeren want het aanbod op de Nederlandse markt is onvoldoende om aan de vraag te voldoen.”

Flinke klappen nieuwverkoop

De markt voor nieuwe personenauto’s krijgt in 2020 flinke klappen. De gevolgen voor de occasionmarkt lijken een stuk kleiner. In maart signaleerde BCA vooral voorzichtigheid bij dealers en autobedrijven, die op dat moment niet teveel occasions op voorraad wilden hebben. Richting de zomer trok de markt aan en was de verkoop snel weer op het niveau van voor de eerste lockdown. Nu, twee weken na het ingaan van een tweede lockdown, ziet BCA de vraag bij autobedrijven nauwelijks inzakken. Reizigers die het openbaar vervoer willen vermijden, kiezen bijvoorbeeld vaak voor het aanschaffen van een occasion.

Prijzen op peil

Gevolg van de aanhoudende vraag naar occasions is dat de prijzen in de veiling ook op peil blijven. “Wie verwacht tijdens de lockdown een koopje te kunnen scoren, komt hoogstwaarschijnlijk bedrogen uit,” zegt Aukema. “Misschien dat een wat minder courante auto goedkoper weggaat, maar de prijzen van populaire modellen zien we niet dalen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

BCA: ‘Zuinige occasions blijven ook tijdens tweede lockdown in trek’ - Automobielmanagement.nl

BCA: ‘Zuinige occasions blijven ook tijdens tweede lockdown in trek’

De vraag naar zuinige gebruikte auto’s is onverminderd groot. Dat stelt autoveilinghuis BCA. Zakte de verkoop tijdens de eerste lockdown in maart nog in, nu lijkt de dip minimaal en ziet BCA de markt snel herstellen.

BCA merkt dat autodealers en -handelaren anders reageren op de lockdown die momenteel van kracht is dan die in het voorjaar. Er wordt gezorgd dat de voorraad occasions op peil is en op peil blijft, in plaats van dat voorraden worden afgebouwd. Bovendien is er veel vraag naar zuinige, jonge occasions en worden vooral oudere, minder zuinige auto’s ingeruild.

Vergroening

“De Covid-19-maatregelen van dit jaar hebben naast rust nog een neveneffect op de weg: vergroening van het wat oudere wagenpark,” zegt Iede Aukema, algemeen directeur van BCA. Mensen rijden volgens hem minder kilometers en dat maakt het interessant hun grotere, vaak ook wat oudere en minder zuinige auto, al dan niet met dieselmotor, in te ruilen voor een kleiner en zuiniger exemplaar.

“Wij zien dat heel duidelijk terug in vraag en aanbod. Er is veel vraag naar jonge, zuinige en niet al te grote occasions. Reden voor ons om die auto’s onder een eigen label, BCA NL Importauto, uit het buitenland te importeren want het aanbod op de Nederlandse markt is onvoldoende om aan de vraag te voldoen.”

Flinke klappen nieuwverkoop

De markt voor nieuwe personenauto’s krijgt in 2020 flinke klappen. De gevolgen voor de occasionmarkt lijken een stuk kleiner. In maart signaleerde BCA vooral voorzichtigheid bij dealers en autobedrijven, die op dat moment niet teveel occasions op voorraad wilden hebben. Richting de zomer trok de markt aan en was de verkoop snel weer op het niveau van voor de eerste lockdown. Nu, twee weken na het ingaan van een tweede lockdown, ziet BCA de vraag bij autobedrijven nauwelijks inzakken. Reizigers die het openbaar vervoer willen vermijden, kiezen bijvoorbeeld vaak voor het aanschaffen van een occasion.

Prijzen op peil

Gevolg van de aanhoudende vraag naar occasions is dat de prijzen in de veiling ook op peil blijven. “Wie verwacht tijdens de lockdown een koopje te kunnen scoren, komt hoogstwaarschijnlijk bedrogen uit,” zegt Aukema. “Misschien dat een wat minder courante auto goedkoper weggaat, maar de prijzen van populaire modellen zien we niet dalen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding