Recordaantal van 685.452 occasions verkocht in eerste helft 2021

Occasions in Nederland verkopen nog steeds als warme broodjes. Dat blijkt uit cijfers van Bovag en RDC. In het eerste halfjaar van 2021 werd zelfs een nieuw record gevestigd met 685.452 verkochte occasions. Dit is ruim 9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De occasionmarkt beleeft een ongekend jaar. Na een zeer succesvol 2020 loopt het ook in 2021 storm bij de vakhandel. Het recordaantal van de maand mei (123.982) werd in juni alweer overtroffen. In totaal kwam het aantal verkochte occasions in juni uit op 124.002.

In het tweede kwartaal ging het om 366.677 afgeleverde voertuigen, wat bijna 20 procent meer is dan in de maanden april tot en met juni van 2020. Dit is zelfs het hoogste aantal dat ooit in een kwartaal werd verkocht. In totaal kwam de teller uit op 685.452 occasions.

Het aantal elektrische gebruikte modellen dat verkocht werd verdubbelde ten opzichte van vorig jaar, maar blijft met 2 procent nog beperkt. De klant heeft tweedehands vooral een voorkeur voor benzineauto’s; 80 procent van de occasions heeft een benzinemotor.

Particuliere handel neemt af

De handel in gebruikte personenauto’s tussen particulieren is in de eerste zes maanden van het jaar juist afgenomen. Ruim 350.000 voertuigen werden zonder tussenkomst van een autobedrijf overgeschreven. Dit is een daling van meer dan 7 procent in vergelijking met de eerste helft van 2020. De verhouding tussen vakhandel en particuliere handel ligt intussen vrijwel exact op 2/3 versus 1/3, terwijl dat 15 jaar geleden nog 55 procent en 45 procent was. Autobedrijven liggen vooralsnog op koers om in 2021 voor het eerst meer dan 1,3 miljoen occasions af te leveren.

Kom naar het AM Remarketing Event!

Op woensdag 7 juli organiseert Automobiel Management voor het eerst weer een exclusief fysiek evenement: het AM Remarketing Event. We verwelkomen bijzondere gasten en sprekers waaronder Eric Berkhof, CEO van Van Mossel, en Paul van Lent van Auto.nl. Ze geven inzicht in hun ondernemerschap en delen kennis en informatie over het geheim van een succesvolle remarketingstrategie. We presenteren samen met VWE de uitkomsten van het Nationaal Occasion Onderzoek 2021 én maken de Occasion van het Jaar 2021 bekend. Bekijk het volledige programma, dat uiteraard ook online te volgen is, hier.

Lees ook:
AM Remarketing Event: raakt de occasionmarkt oververhit?
‘Structurele daling nieuwverkopen zorgt voor uitdagingen op occasionmarkt’

Recordaantal van 685.452 occasions verkocht in eerste helft 2021 - Automobielmanagement.nl

Recordaantal van 685.452 occasions verkocht in eerste helft 2021

Occasions in Nederland verkopen nog steeds als warme broodjes. Dat blijkt uit cijfers van Bovag en RDC. In het eerste halfjaar van 2021 werd zelfs een nieuw record gevestigd met 685.452 verkochte occasions. Dit is ruim 9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De occasionmarkt beleeft een ongekend jaar. Na een zeer succesvol 2020 loopt het ook in 2021 storm bij de vakhandel. Het recordaantal van de maand mei (123.982) werd in juni alweer overtroffen. In totaal kwam het aantal verkochte occasions in juni uit op 124.002.

In het tweede kwartaal ging het om 366.677 afgeleverde voertuigen, wat bijna 20 procent meer is dan in de maanden april tot en met juni van 2020. Dit is zelfs het hoogste aantal dat ooit in een kwartaal werd verkocht. In totaal kwam de teller uit op 685.452 occasions.

Het aantal elektrische gebruikte modellen dat verkocht werd verdubbelde ten opzichte van vorig jaar, maar blijft met 2 procent nog beperkt. De klant heeft tweedehands vooral een voorkeur voor benzineauto’s; 80 procent van de occasions heeft een benzinemotor.

Particuliere handel neemt af

De handel in gebruikte personenauto’s tussen particulieren is in de eerste zes maanden van het jaar juist afgenomen. Ruim 350.000 voertuigen werden zonder tussenkomst van een autobedrijf overgeschreven. Dit is een daling van meer dan 7 procent in vergelijking met de eerste helft van 2020. De verhouding tussen vakhandel en particuliere handel ligt intussen vrijwel exact op 2/3 versus 1/3, terwijl dat 15 jaar geleden nog 55 procent en 45 procent was. Autobedrijven liggen vooralsnog op koers om in 2021 voor het eerst meer dan 1,3 miljoen occasions af te leveren.

Kom naar het AM Remarketing Event!

Op woensdag 7 juli organiseert Automobiel Management voor het eerst weer een exclusief fysiek evenement: het AM Remarketing Event. We verwelkomen bijzondere gasten en sprekers waaronder Eric Berkhof, CEO van Van Mossel, en Paul van Lent van Auto.nl. Ze geven inzicht in hun ondernemerschap en delen kennis en informatie over het geheim van een succesvolle remarketingstrategie. We presenteren samen met VWE de uitkomsten van het Nationaal Occasion Onderzoek 2021 én maken de Occasion van het Jaar 2021 bekend. Bekijk het volledige programma, dat uiteraard ook online te volgen is, hier.

Lees ook:
AM Remarketing Event: raakt de occasionmarkt oververhit?
‘Structurele daling nieuwverkopen zorgt voor uitdagingen op occasionmarkt’